Ugrás a tartalomra

Köszönet a megmaradásért küzdőknek

Tordán is megemlékeztek a szabadságharcról
Köszönet a megmaradásért küzdőknek

A tordaiak szombaton este emlékeztek meg az 1848–49-es szabadságharc hőseiről. Az emlékező közösség minden évben az előtt a kopjafa előtt jön össze, amelyet még 2010. március 15-én állítottak fel a magyarországi testvértelepülésük, Bihartorda jóvoltából. Erre az alkalomra Bihartorda és a romániai testvértelepülés, Aranyostorda képviselői is mindig eljönnek, hogy közösen róják le tiszteletüket az elesett harcosok előtt.

A rendezvényen dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is részt vett, aki elmondta, hogy a település az elmúlt húsz év során nagy dolgokat vitt végbe.

– Torda őrzi nagyjainak az emlékét, akár Berényi Jánosról, akár Dobai Józsefről vagy Fejes Istvánról van szó, akiknek a helyiek emléktáblát állítottak, vagy itt van a két kopjafa vagy a Szent István-szobor, amelyet attól függetlenül, hogy ma az 1848-as szabadságharcra emlékezünk, megkoszorúztunk. Ezek az eredmények, és az, hogy önök most itt vannak, hogy őrzik a hagyományainkat, a kultúránkat, a nyelvünket, azt bizonyítják, hogy Tordának nemcsak fényes múltja volt, hanem jelene és jövője is van. Meg kell hogy köszönjem önöknek azt, hogy így küzdenek a falujukért, a megmaradásukért, küzdenek a három Torda együttműködéséért, hiszen 1848. március 15-nek az az üzenete, hogy a közös hagyományok, a közös nyelv, a közös történelem összeköt, összekapcsol bennünket – fogalmazott ünnepi beszédében a VMSZ elnöke.

Dobai János, a tordai helyi közösség tanácselnökének értékelése szerint a három Torda összetartása példaértékű az egész Kárpát-medencében.

– Bennünket ez erősít, bátorít abban, hogy kitartsunk, és meg tudjunk maradni a szülőföldünkön, hogy itt gyarapodjunk, és itt éljük le az életünket – mondta a tanácselnök.

A kopjafánál Magyarország Kormánya nevében Balogh György, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus konzula, a VMSZ nevében dr. Pásztor Bálint elnök, valamint Vicsek Annamária és Bájity Borisz alelnökök, az MNT nevében Kabók Erika helyezte el az emlékezés virágait. A tordai helyi közösség mellett, a VMSZ helyi szervezete, a környező települések és önkormányzatok, a helyi civil szervezetek, illetve Bihartorda és Aranyostorda képviselete is koszorúzott. A rendezvény további részleteiről részletesebben is beszámolunk.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, VH
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks