Ugrás a tartalomra

Konstituisan parlament, bez dogovora o rotirajućem predsedniku

BEOGRAD - Narodna Skupština Srbije danas je konstituisana potvrđivanjem mandata narodnih poslanika koji su položili zakletvu. Mandati su potvrđeni na osnovu izveštaja Komisije o uslaglašenosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i izveštaja Republičke izboren komisije o sprovedenim izborima.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

Nastavak sednice na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik, potpredsednik i drugi zvanični, zakazan je za 23. april.

U sali je danas bilo prisutno 245 poslanika.

Pre sednice održan je neformalni sastanak dosadašnjih šefova poslaničkih grupa na kojem se razgovaralo o inicijativi da se svake godine rotira predsednik parlamenta.

Konstitutivnu sednicu je vodio najstariji poslanik, 85. godišnji Milan Korać iz koalicije SPS-PUPS-JS, a pomagali su mu po jedan od najmlađih sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata i generalni sekretar parlamenta.

U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika - 158.

Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi".

Prema ranijim najavama, predsednik skupštine, potpredsednici i organi parlamenta biće birani po završetku uskršnjih praznika, 23. aprila.

Poslanici će 24. aprila razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila, a novi ministri zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

Prema Poslovniku o radu, predlog kandidata za predsednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsednika.

O predlogu se otvara pretres, nakon čega predsedavajuci utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom.

Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrduje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

U parlament su nešto pre 15 sati stigli dosadašnji premijer Ivica Dačić, bivši ministri Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić, Aleksandar Vulin, kao i raniji ministri Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić...

U ovom skupštinskom sazivu, biće, bar u prvo vreme, 12 stranačkih lidera.

Pastor: SVM protiv rotiranja

Dosadašnji šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je danas da je ta stranka protiv ideje o rotiranju predsednika parlamenta, iako razumeju da je to "akt dobre volje SNS".

"Mi smo se zahvalili na toj mogućnosti, ali nadam se da će sledeće srede biti izabran narodni poslanik na tu funkciju sa mandatom od četiri godine", rekao je Pastor novinarima posle sednice Kolegijuma.

On je naveo da su predstavnici SVM i Aleksandru Vučiću na međustranackom razgovorima rekli da su protiv te ideje, mada je razumeju kao akt dobre volje.

"S te strane je za pohvalu, ali mislimo da parlament treba da bude ozbiljna institucija", rekao je Pastor.

On je naveo da je, prema Ustavu, predsednik skupstine drugi čovek u državi, a da se ta institucija bavi i parlamentarnom diplomatijom, te da zato "ne bi bilo dobro rešenje da se na međunarodnim skupovima svake godine pojavljuje druga osoba".

Pastor je, govoreći o radu parlamenta u novom sazivu, rekao da ostaje poslanik i da će biti šef poslaničke grupe SVM kao i da očekuje da ta stranka bude deo vladajuće većine i da će uspeti da utiče na odluke u većoj meri nego u prethodnim mandatima.

Šutanovac: Rotiranje predsednika parlamenta je egzibicionizam

Poslanik DS Dragan Šutanovac izjavio je danas da parlamentarna većina treba da da predsednika parlamenta, da Srbija nema vremena za eksperimentisanje i da nigde na svetu ne postoji praksa rotiranja predsednika.

"To ne sme da se dozvoli, nemamo vremena za eksperimente i svako ko misli da može da se rotira predsednik skupštine je egzibicionista koji eksperimentiše u Skupštini", rekao je Šutanovac novinarima, upozorivši da je predsednik parlamenta i komandant oružanih snaga, u slučaju da je predsednik države sprečen da obavlja tu dužnost.

On je rekao da očekuje kvalitetan i brži rad parlamenta, jer od 2000. godine parlament nema poslaničku većinu kao sada.

Najavljujući da će DS biti konstruktivna opozicija te da će kritikovati vladajuću većinu kad god bude potrebno, Šutanovac je dodao da očekuje da parlamentrna većina već na odluci o parlamentarnim odborima pokaže da uvažava opoziciju.

Tačnije očekujem da ćemo u praksi videti ono o čemu pričaju", poručio je Šutanovac.

NDS neopredeljen, PUPS smatra da je loša ideja

Poslanik Nove demokratske stranke Marko Đurišić izjavio je danas da ta partija tek treba da se izjasni o predlogu Srpske napredne stranke da se predsednik Skupštine Srbije menja na godinu dana, dok poslanik PUPS Momo Čolaković smatra da je to loša ideja i da bi vladajuća stranka trebalo da predloži svog kandidata za predsednika parlamenta.

Đurišić je u pauzi konstitutivne sednice novog saziva Skupštine Srbije rekao da se postavlja pitanje da li bi promena predsednika Skupštine ojačala uticaj parlamenta i pomogla opozicije u kontroli izvršne vlasti.

Poslanik NDS je rekao da njegova stranka nije zainteresovana da njen predstavnik bude jedan od onih koji bi se smenjivali na mestu predsednika parlamenta svakih godinu dana.

Upitan šta očekuje od novog saziva Skupštine Srbije, on je rekao da će NDS nastupati kao opoziciona stranka.

"Očekujem da ćemo imati prostora da promovišemo svoje ideje", dodao je Đurišić.

Čolaković je rekao da je protiv predloga vladajuće stranke da se prvi čovek parlamenta menja svakih godinu dana, a od novog saziva Skupštine Srbije očekuje da usvoji potrebne zakone, kako bi nova vlada nastavila reforme.

O rotirajućem predsedniku do ponedeljka

Kolegijum Skupštine Srbije razgovarao je danas o ideji rotiranja predsednika parlamenta u naredne četiri godine, ali nije bilo izjašnjavanja niti reči o personalnim rešnjima, a taj posao će biti završen do ponedeljka.

Dosadašnji šef poslanika SNS Zoran Babić rekao je novinarima nakon Kolegijuma da su danas šefovi poslaničkih grupa iznosili argumentaciju za i protiv ideje da se u naredne četiri godine, nakon godinu dana menja predsednik parlamenta, ali da se nisu o tome izjasnili.

Babić očekuje da će više detalja biti poznato narednih dana, a da će do ponedeljka ceo posao biti završen budući da je planirano da novi predsednik parlamenta bude izabran 23. aprila.

Na pitanje da li je već dogovoreno da prvi predsednik parlamenta bude lider LSV Nenad Čanak, Babić je rekao da nije bilo reči o personalnim rešenjima.

"Najbitnije je da nastavimo da povećavamo ugled skupštine, kao i da jačamo kontrolne funkcije, ali i da vodimo računa da građani od zakona i reformi koje donosimo mogu bolje da žive", rekao je Babić.

On je novinarima preneo da je atmosfera na sastanku bila, kao i na svakom prethodnom pristojna i kolegijalna.

"Dali smo ponudu koja nije zabeležena u demokratskoj praksi Srbije i sveta i želimo time da kontrolnu funkciju podelimo sa opozicijom, objasnio je Babić.

Uglavnom poznata imena šefova poslaničkih klubova

Nakon današnjeg konstituisanja Skupštine Srbije poznata su imena predsednika i zamenika predsednika većine poslaničkih klubova, kojih će u novom sazivu parlamenta biti jedanaest.

Tanjugu je u Srpskoj naprednoj stranci rečeno da na mestu šefa te poslaničke grupe ostaje Zoran Babić, a njegova zamenica biće Maja Gojković.

Stranke koje su na izborima 16. marta nastupale u koaliciji u okviru liste "Budućnost u koju verujemo - Aleksandar Vučić" formiraće ukupno četiri poslanička kluba, a osim SNS će samostalne klubove imati Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, Nova Srbija, a zajednički poslanički klub imaće i Srpski pokret obnove i Demohrišćanska stranka Srbije.

Na čelu poslaničkog kluba NS biće Miroslav Markićević, a zamenica će mu biti Dubravka Filipovski, na čelu poslaničkog kluba SPS biće Miodrag Mijatović, dok će mu zamenica biti Milena Bićanin, a na čelu zajedničkog poslaničkog kluba SPO-DHS S biće Aleksandar Jugović.

Šefica poslanika Socijalističke partije Srbije u parlamentu i u novom sazivu će biti Dijana Vukomanović, a njen zamenik će ostati Đorđe Milićević, rečeno je Tanjugu u toj stranci.

Pored SPS, svoj klub će imati i PUPS i Jedinstvena Srbija, koji su na izbore išli na listi sa socijalistima, a na čelu tih klubova biće Milan Krkobabić i Dragan Marković.

Svoj klub imaće i Nova demokratska stranka, koja prvi put ulazi u parlament, a Tanjugu je u toj stranci rečeno da će na čelu kluba biti Marko Đurišić, a zamenik će mu biti Janko Veselinović. Samostalan poslanički klub imaće i Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je na izbore izašla na listi okupljenoj oko NDS.

Na čelu poslanika Demokratske stranke biće, kako je Tanjugu rečeno u toj stranci, njen lider Dragan Đilas, a njegova zamenica će biti Nataša Vučković.

I ovog puta Savez vojvođanskih Mađara imaće svoj samostalni klub, s tim da će u novom sazivu on imati jednog člana više, a poslanicima te stranke rukovodiće Balint Pastor, dok će zamenik biti Laslo Varga.

Ostaje da se vidi da li će u novom sazivu parlamenta biti formirana i poslanička grupa manjina, budući da je za njeno formiranje potrebno najmanje pet poslanika.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug, Beta
Többi hír