Ugrás a tartalomra

A kis- és középgazdaságok támogatása a cél

Szombaton Szabadkán nyilvános vitát szervezett a VMSZ az agrártámogatásokról szóló törvény tervezetéről

A vajdasági gazdaszervezetek, önkormányzatok és gazdák jelenlétében zajlott le szombaton délelőtt az agrártámogatásokról szóló törvény tervezetének közvitája. Fremond Árpád , a VMSZ köztársasági képviselője és a köztársasági parlament mezőgazdasági bizottságának a tagja elmondta, hogy a VMSZ frakciója a köztársasági parlament konstruktív ellenzékeként működik.

Ami azt jelenti, hogy megpróbálja megvizsgálni az említett törvénytervezetet, javaslatokkal javítani, nem pedig automatikusan elutasítani. Fremond kifejtette, ez a tervezet mérföldkő, mert nem rendeletekkel, hanem törvénnyel próbálja az állam intézni az említett területet.

– A tervezetnek vannak pozitívumai és negatívumai is. Pozitív, hogy van róla vita. Valószínűleg az elsődlegesen tervezett november 15-ei határidőt 25-éig hosszabbítják meg. Dicséretes, hogy végre az állam egy átlátható támogatási politikát kíván körvonalazni.

Fontos, hogy a törvény jó legyen, hogy minél több gazdaságnak megfeleljen. A VMSZ saját részéről a kis- és középgazdaságok megsegítését, támogatását tűzte ki célul a tervezethez való konstruktív hozzáállással. Pozitívum továbbá, hogy a helyi önkormányzatok is számíthatnak támogatásra, és az is, hogy a nem kommerciális gazdaságokat is jogosítják szubvenciókra. Ezentúl nyilvános lesz a lista, ki mekkora támogatást kapott. Az is elfogadható, hogy 100 hektárig biztosan kapnak támogatást a gazdaságok. Az viszont, aki biotermeléssel foglalkozik, 30 százalékkal többet kap, aki viszont eztán kezd foglalkozni vele, az 40 százalékkal jogosul többre, mint a szántóföldi termelés esetében – hangoztatta Fremond.

Fremond a negatívumokat összegezve hangsúlyozta: – Rossz megoldás, hogy a tervezetet a mezőgazdasági összeírás előtt hozták meg. És az is rossz, hogy csak az országos költségvetésből lehet mezőgazdasági támogatásokat nyújtani. A tervezet nem tartalmaz ugyanis olyan megoldásokat, hogy a tartomány, vagy az önkormányzatok is adhatnak pénzt a gazdaságoknak. A támogatási rendszer teljesen központosított lesz. A tervezettel továbbá az a probléma, hogy a miniszter fogja meghatározni, melyek azok a térségek, amelyek fejletlenek, mert ezek többre jogosultak, mint más régiók. Vajdaságban ugyanis egyetlen régió sem fejletlen, ami azt jelenti, hogy a miniszter diszkréciós jogától függ, mely községeket fogja olyanokká kikiáltani, amelyek megnehezített körülmények között gazdálkodnak. Nehezményezhető továbbá az is, hogy nem tudjuk, hogy a nem kommerciális gazdaságok milyen támogatást kapnak.

A felszólalók szinte teljesen megegyeztek abban, hogy a köztársasági mezőgazdasági költségvetésnek a köztársasági összköltségvetés 5 százalékát kell kitennie. Abban is megegyezés született, hogy kizárólag területalapú támogatást kell alkalmazni, mégpedig 100 hektárig, azzal, hogy a gyümölcstermelők vagy a dohánytermesztők esetében a hozamalapú támogatás kiegészíthesse a premizálást.

Olyan javaslat is közös elismerésre talált, hogy ezután minden átadott liter tej után kapjanak a tejtermelők prémiumot, mégpedig literenként 10 dinárt. A tervezettel kapcsolatos közvitát bővebben ismertetjük a jövő heti Magvetőben.

                                                                                                                                    

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, V. A
Többi hír