Ugrás a tartalomra

Kenyérünnep volt Keviben

A Zenta községbeli faluban huszonharmadszor tartottak kenyérszentelő ünnepséget

Vasárnap tartották meg Keviben a XXIII. Kenyérünnepet. A Móra István Művelődési Egyesület által szervezett egész napos rendezvény délelőtt ünnepi szentmisével vette kezdetét, amelyen Kozma Róbert plébános megszentelte az új kenyeret. Délután lovas kocsis felvonulás járta be a falut és környékét, majd művelődési műsor, tűzijáték és aratóbál is várta az érdeklődőket.

A kenyérszentelő ünnepség egyik legfontosabb része maga a szentmise volt, amelyen a plébános úr megáldotta a kenyeret és a búzakoszorút, amely természetesen idei búzából készült.

A koszorút és az új lisztből sütött új kenyeret idén is kocsis felvonuláson vittük körbe a faluban. Mindig arra törekszünk, hogy az új kenyeret itt, a faluban, házilag, kemencében, hagyományos módon süssük meg, és a jövőben is erre szeretnénk törekedni, ezzel is ápolva azokat a hagyományokat, amelyeket elődeink hagytak ránk – hangsúlyozta Perpauer Attila, a kevi Móra István Művelődési Egyesület elnöke.

– A kenyérszentelő ünnepség falunk egyik legnagyobb ünnepe, hiszen maga a kenyér megmaradásunk, az itteni magyarság magmaradásának szimbóluma. Huszonharmadik alkalommal szerveztük meg a Kenyérünnep elnevezésű rendezvényt, de a falunkban már a korábbi évszázadokban is volt ennek hagyománya, és ezekre a hagyományokra építettük ezt a rendezvényt – tette hozzá a Móra István Művelődési Egyesület elnöke.

Az ünnepség keretében megszervezett művelődési műsor a magyar Himnusz meghallgatásával kezdődött a kevi művelődési egyesület épülete előtt, az Arany János utcában. Köszöntőt mondott Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, dr. Bíró Károly, Kozármisleny polgármestere, valamint Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere is.

Ha jól sikerül az aratás, jó minőségű a búzából őrölt liszt és az abból sütött kenyér, akkor, úgy mondják, a közösség jövője biztosítva van. Az, hogy az apró búzaszemeket nagyon sok munkával dagasztják végül össze kenyérré, az összetartozásunkat szimbolizálja.

Azt hiszem, a két legjelentősebb dolog: a megmaradás és az összetartozás. Ez a két legfontosabb dolog egy nemzeti közösség számára – hangsúlyozta Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere.

A műsorban tíz egyesület tagjai, a környező települések hagyományápolói vettek részt. A helyi Móra István Művelődési Egyesület hagyományápolói mellett felléptek a zentai, a zentagunarasi, a törökfalui, a bogarasi, a felsőhegyi, a tornyosi, valamint az adorjáni és a gunarasi vendégek is.

Az összetartozás kifejezéseként a XXIII. Kenyérünnep keretében a kozármislenyi és a kevi művelődési egyesületek vezetői együttműködési megállapodást írtak alá egymással a kultúra területén történő együttműködésről. A rendezvény látványos tűzijátékkal és hangulatos aratóbállal zárult.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Döme Szabolcs
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm