Ugrás a tartalomra

Júniusban tartják meg Csúrogon a közös főhajtást

Június utolsó harmadában kerül sor a közös főhajtásra Csúrogon – ebben állapodtak meg tegnap délután a magyar és a szerb állam képviselői.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete érdeklődésünkre elmondta: Magyarország nagykövetségének a munkatársai a napokban ellátogattak a csúrogi dögtemetőnek arra a részére, ahová az 1944-es ártatlan magyar áldozatokat temették el, és ahol az emlékpark fog megépülni.

A terepen tapasztaltak alapján jelezték a szerb félnek, hogy nem látják biztosítottnak a méltó feltételeket a közös főhajtásra, amelyet a tervek szerint tíz nap múlva tartottak volna meg – ezeket a tényeket a szerb fél nem cáfolta, és ezt az álláspontot sajnálattal elfogadta. A tegnapi megállapodás értelmében a közös koszorúzás várhatóan júniusban lesz, a pontos dátumot napokon belül kijelölik.

Remélhetőleg a következő egy hónap elég lesz arra, hogy lázas munkával, a részletek tisztázásával méltó körülmények között kerülhessen sor a magyar és a szerb államfő történelmi gesztusára – tette hozzá Nikowitz Oszkár.

Mint ahogy arról tegnap beszámoltunk, a kivitelező munkásai csak május 15-én kezdték el a munkálatokat, ezért vált kérdésessé a tervezett emlékpark határidőre történő befejezése.

Tomislav Nikolić szerb és Áder János magyar államfő korábbi megállapodása szerint a csúrogi Topalov raktárat a razzia áldozatainak szentelt múzeummá, a dögtemetőt pedig emlékparkká alakítják át – előbbi munkálatok költségeit a magyar állam, utóbbiét Szerbia vállalta magára.

A Topalov raktár átalakítása februárban meg is kezdődött, de a magyar áldozatoknak szentelt emlékhely előkészítéséhez jelentős késéssel láttak hozzá a szakemberek. Ha elkészül ez utóbbi emlékhely is, a két államfő közös főhajtással tiszteleg majd a szerb és a magyar áldozatok emléke előtt.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Fehér Rózsa
Többi hír