Ugrás a tartalomra

Izbori u Vojvodini nikom ne odgovaraju, DS odlučuje o sudbini koalicije

NOVI SAD - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas za Radio-televiziju Vojvodine da vanredni pokrajinski izbori u ovom momentu ne bi odgovarali nikom i da bi celishodnije bilo da se nađe politički konsenzus za rešavanje spornih pitanja, kao što su novi tekst Statuta AP Vojvodine, Zakon o nadležnostima i Zakon o finansiranju Vojvodine.

"Politika se ne može voditi zbog vijanja momenta za raspisivanja prevremenih izbora nego se mora voditi zbog rešavanja problema. U našem fokusu jer pitanje Statuta, Zakona o finansiranju i Zakona o nadležnostima, a što se tiče vanrednih izbora, oni bez ove tri stvari ne bi ništa rešili", rekao je Pastor u emisiji "Jedan na jedan" i dodao da sa liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem nije govorio o pitanju legitimiteta i ko ima koliko tolerancije već šta treba da se dešava po pitanju statusa Vojvodine.

Lider SVM-a je rekao da ta stranka u Skupštini i Vladi Vojvodine ima dogovor sa Demokratskom strankom i ostaće mu dosledna, što će verovatno uskoro biti slučaj sa SNS na republičkom nivou. "Nakon izbora u maju 2012. godine život u Srbiji je mnogo komplikovaniji da bi se mogao uprostiti u pitanju i odgovoru. Vučić nije tražio niti će tražiti da izađemo iz koalicije sa DS. Pajtić i DS treba da o tome odluče, ali mislim da su i oni to uzeli kao realnost. SVM ima legitimitet u pokrajinskoj vlasti jer ga vučemo iz podrške koju smo dobili na izborima… DS je stožer koalicije i njihova odluka će opredeliti sudbinu cele koalicije", rekao je Pastor i dodao da je SVM sada treća stranka po snazi u Vojvodini i neće pokretati to pitanje.

Pastor je ponovio mišljenje da niko nema ambiciju da u ovom trenutku budu održani vanredni pokrajinski izbori. "To ne odgovara ni SNS-u jer bi samo izgubili tri meseci i to je čista politička racionalnost. Ako uspemo sporna pitanja da rešimo onda su nam izbori nepotrebni, jer to nisu međustranačka nego državna pitanja. Mi smo već u situaciji da je kraj priče po pitanju Statuta saglediv i iz tog razloga sam optimista", zaključio je Pastor.

Lider SVM-a je rekao da Vučiću tokom jučerašnjih razgovora nije postavljao pitanje ko će još ući u Vladu Srbije, jer to za SVM nije krucijalno važno pitanje. "Nije nam svejedno ko će u vladu, ali gledajući političku scenu i one koji su u parlamentu, mislim da nema neprihvatljivog političkog igrača. Mi ne donosimo odluku s kim ćemo biti deo većine, nego da li će se prihvatiti ideje i prioriteti koje smo zastupali na ovim izborima i da li će oni naći mesto u budućoj vladi", rekao je Pastor i podsetio da je SVM sa svima bio u vlasti, osim sa SNS.

Pastor je podsetio da je SVM u momentu raspisivanja republičkih izbora otvorio karte. "Rekli smo koji nam je program i šta želimo da radimo nakon izbora. Još tada smo procenili kakva će biti politička situacija. Juče smo potvrdili da smo pokrenuli razgovore i da li u vladinom programu vidimo i svoja programska opredeljenja. Mislim da to ima mnogo više smisla od juče nego što je bilo prekjuče", kazao je Pastor i ponovio da je SVM zainteresovana da ima nekoliko državnih sekretara.

"Kada smo bili deo većine s Borisom Tadićem mi smo tražili mesta državnih sekretara i ona nam nikada nisu ponuđena. Nema ničeg novog u odnosu na ovu situaciju. Nismo mi odabrali Vučića, nego su ga glasači odabrali i to je suština stvari. U toj situaciji možemo da biramo da izostanemo iz tokova u ovoj zemlji ili da učestvujemo u tome, kako bismo valorizovali ono za šta smo tražili podršku birača. Mi ne možemo drugo da biramo. Možemo da plačemo i da nam se ne sviđa, ali u tome treba onda promeniti narod i to niko do sada nije uspeo. Dođe dan kada narod kaže ja glasam za ovo i to se sada desilo", kazao je Pastor i dodao da ne vidi problem da poveruje nekom ko ima apsolutnu većinu i da vidi kako će to ići.

"Naše dugoročno opredeljenje je da nemamo ministre i u tom smislu nismo ništa novo izmislili. Mi ne želimo da premeštamo fokus politiziranja sa lokala i regiona na državni nivo. Na ovaj način možda stvaramo pretpostavke da za četiri ili osam godina imamo ministra. Mi u Beogradu trenutno nismo ukorenjeni u javnom životu da bi naš čovek sa punom dozom odgovornosti preuzeo odgovornost u budućoj vladi. Sa aspekata fikusa ili muškatle to ne bi imalo nikakvog smisla. Ovu poziciju smo imali i u prethodnim koalicijama, ali ako možemo doprineti po pitanju nekih zakona onda se to isplati", zaključio je Pastor.

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír