Ugrás a tartalomra

Ištvan Pastor razgovarao sa predsednicima mađarskih opština

Zahvaljujući Janošu Arpadu Potapiju u trodnevnu posetu stigli predstavnici lokalnih samouprava iz oblasti Volđšeg i Kapoš.

U sedište SVM-a gosti su stigli u četvrtak pre podne, gde ih je dočekao Ištvan Pastor. Razgovor je počeo oko opuštenih tema. Predsednik partije im je rekao: tokom trodnevnog studijskog putovanja moći će da vide mnogo lepih prizora i mogu da očekuju tradicionalno srpsko i mađarsko gostoprimstvo. Janoš Arpad Potapi, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Mađarske sugerisao je gostima da okuse sve: od pita sa lisnatim testom do pljeskavice.

Nakon toga Ištvan Pastor govorio je o položaju vojvođanskih Mađara, njihovim običajima, životu, ali i o problemu iseljavanja.

Ovo studijsko putovanje gosti iz Mađarske planiraju već tri godine.

„Smatram da je izuzetno važno da se rukovodioci naselja sretnu sa ovdašnjim rukovodiocima kao i ovdašnjim ljudima. Mogu malo da udahnu ovdašnji vazduh, i mogu da se uvere da nisu usamljeni u problemima kod kuće, jer 100, 150 ili 200 kilometara od njih uglavnom su iste brige, uspesi i mogućnosti, kao i kod nas" rekao je Janoš Arpad Potapi, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Mađarske.

Državni sekretar je dodao: u sredu su u Slovačkoj otvorena tri nova obdaništa, u Vojvodini se odvija Program obnove obdaništa u Karpatskom basenu. Naglasio je da su najbitniji neposredni susreti. Sa tim se saglasio i Ištvan Pastor. Predsednik SVM-a smatra da je važno ugostiti one koji ne znaju dovoljno o nama, kako bi videli ko smo, kakvi smo i šta činimo.

„Na ovim relativno bliskim teritorijama živimo isti život desetinama, čak i stotinama godina, i razumevanje postoji ne samo zbog istog jezika, već i istog životnog iskustva. Iz te tačke gledišta, ovakvi susreti imaju značaj snaženja, ali i potencijala za dalje zajedničku saradnju" rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Gosti iz dve mađarske oblasti sa sobom su doneli i tradicionalne domaće proizvode i pozvali su Ištvana Pastora da poseti Bonjhad i okolinu. Predsednik SVM-a prihvatio je poziv predsednika opština iz ovog regiona.

Szerző (Forrás)
PANON RTV
Többi hír