Ugrás a tartalomra

Irány az unió!

Háromnapos mezőgazdasági előadássorozat kezdődött Bácskossuthfalván – A tanácskozást dr. Budai Gyula államtitkár nyitotta meg

Csütörtök délután a bácskossuthfalvi vadászotthonban Felkészülés az európai uniós tagságra a mezőgazdaság területén elnevezéssel háromnapos előadássorozat kezdődött. Az esemény szervezői a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium EU Koordinációs Főosztálya, a Vajdasági Magyar Szövetség és az Észak-vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. Ez az előadássorozat az első, amelyet továbbiak fognak követni Vajdaság kistérségi központjaiban, a Tisza mentén és Bánátban. A mostanin 15 mezőgazdasági szervezet képviseltette magát az észak-bácskai körzetből. A konferenciasorozat ötlete tavaly vetődött fel, amikor Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Bácskossuthfalván járt, és az itteni gazdákkal beszélgetett. Az előadások célja, hogy a vajdasági gazdák megismerjék az Európai Unió mezőgazdasági rendszerét, és felkészüljenek rá.

Az előadássorozat megnyitóján

Az eseményt dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg, de mellette jelen volt Tóth Katalin helyettes államtitkár, Korsós Tamás, Magyarország szabadkai konzulátusának főkonzulja, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke és Nagy Miklós, a Észak-vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke.

A konferenciasorozat kapcsán dr. Budai elmondta, hogy régóta ápolják a kapcsolatot a határon túli gazdákkal, és szeretnének segíteni nekik, hogy elkerüljék az uniós csatlakozással járó nehézségeket.

– 2005 óta folyamatos kapcsolat van a magyarországi gazdakörök és a határon túli gazdaszervezetek között. Ismerjük az itteni gazdák problémáit, és úgy gondolom, hogy legfontosabb küldetésünk elérni, hogy az itteni gazdák ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint a magyar gazdák, akik 2004-ben hirtelen az EU-csatlakozással járó feladatokkal találták szembe magukat. Olyan dolgokkal szembesültek, amelyekre nem voltak megfelelően felkészítve. Nem szeretnénk, hogy a határon túli gazdatársaink is végigjárják ezt az utat, ezért megyünk Felvidékre, ezért megyünk Erdélybe, és ezért jöttünk ide is – mondta az államtitkár, majd hozzáfűzte, hogy minden fontos mezőgazdasági területről hoztak szakembereket, akik az itteni gazdáknak el fogják magyarázni, hogy mire kell készülniük, ha Szerbia uniós tagállam lesz. Dr. Budai szerint ez a régió kiváló termőfölddel rendelkezik, s ha ehhez társítjuk a magyar gazdák hagyományos szaktudását, akkor olyan jó minőségű termékeket lehet létrehozni, amelyeknek az EU-ban is van piaca. Az államtitkár szerint szorosabbra kell fonni a mezőgazdasági kapcsolatokat Szerbia és Magyarország között, mert sokkal nagyobb lehetőségek rejlenek benne, mint a jelenleg megvalósuló „kvázi árucsere- kereskedelem”.

– Egy ország, amely belép az unióba, a versenyképességét az első körben azzal tudja biztosítani, hogy a támogatásokat időben juttatja el a gazdálkodóknak. Az uniónak közös agrárpolitikája van, amely lényege, hogy az újonnan csatlakozó államokat olyan helyzetbe hozzuk, mint amilyenben a korábban csatlakozott tagállamok vannak. Azt gondolom, hogy a mindenkori kormányok politikai felelőssége, hogy a csatlakozást követően az agráriumban megteremtse a kellő pénzügyi feltételeket – nyilatkozta dr. Budai a Szerbiára váró tennivalók kapcsán.

Tegnapi látogatásán dr. Budai Gyula, a magyarországi vidékfejlesztési minisztérium államtitkára megnyitotta a bácskossuthfalvi mezőgazdasági előadássorozatot, megtekintette a topolyai Mezőgazdasági Középiskola tangazdaságát, majd találkozott a topolyai önkormányzat és a VMSZ képviselőivel. A találkozót követő sajtótájékoztatón dr. Budai elmondta, hogy konkrét együttműködési területekről tárgyaltak a VMSZ képviselőivel.

 – Az oktatás területén nagyon jó lehetőségek vannak az együttműködésre, mind a szakképzésben, mind az egyetemi oktatásban. Szintén remek lehetőségeket látunk az összefogásra a vidékfejlesztés vonatkozásában, illetve a gazdaszervezetek közti együttműködést is folytatni kell – mondta az államtitkár, majd hozzáfűzte, hogy az európai uniós csatlakozás kapcsán is szükség van az együttműködésre.

 – Rengeteg információt tudunk átadni a csatlakozással kapcsolatban, ismerjük azokat a buktatókat, amelyeket a magyar gazdák már megtapasztaltak a csatlakozás során. Ezek ismeretében a vajdasági gazdáknak nem kell átélniük a magyar gazdák keserű tapasztalatit – hangoztatta dr. Budai.

 A vajdasági autonómia működő formáin kívül, az MNT keretein belül nagyon fontos a gazdasági alap megteremtése a vajdasági magyar emberek számára. Ez a gondolat már Pál Károlytól, a VMSZ ügyvezető alelnökétől származik, aki a tanácskozást követően arról számolt be, hogy nagyon fontos megszerezni azokat a tapasztalatokat és tudást, amit a magyarországi fél át tud adni. A Bácskossuthfalván folyó háromnapos előadássorozat kapcsán Pál elmondta, hogy annak mindképp lesz folytatása, és a tudás megszerzése mellett lehetőség fog nyílni a szülőföldön való boldoguláshoz szükséges gazdasági alap megteremtéséhez is.

 

Szerző (Forrás)
Lakatos János, Magyar Szó
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks