Ugrás a tartalomra

I službeno otvoren Studentski dom „Evropa“

Nakon što je u septembru otvorio vrata, danas je u prisustvu vojvođanskih i mađarskih funkcionera i službeno otvoren Studentski dom „Evropa“ u Novom Sadu – izveštava dopisnica „Vajdašag ma“.

Ildiko Šnejder Šara (Snejder Sára Ildikó), direktorica studentskog doma je pozdravljajući okupljene rekla da je studentski dom „Evropa” izgrađen za mlade vojvođanske Mađare.

Bela Miavec (Miavecz Béla), prvi predsednik Fondacije „Evropa” i inicijator izgradnje studentskog doma je pobedničkom nazvao ekipu koja je učestvovala u stvaranju studentskog doma. On je podsetio na to da je studija opravdanosti rađena 2006. godine i da je – kako je naglasio – tada od 2300 stanovnika studentskih domova Mađara bilo jedva više od 70. „U ovoj ustanovi već ima tri puta više mađarskih studenata, što dokazuje opravdanost postojanja studentskog doma Evropa” – dodao je Miavec.

Aniko Jeras (Jerasz Anikó), predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta je rekal da je „Evropa” više od studentskog doma, jer je to i duhovna zajednica, koja će imati najveću ulogu u pogledu intelektualaca vojvođanskih Mađara. Ona takođe smatra da to što u domu živi više od 200 studenata na osnovnim i master studijama dokazuje koliko je bilo hitno da se on izgradi.

Predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić je podsetio na podatke po kojima se veoma mnogo mladih iseljava iz Vojvodine i daj taj procenat mnogostruko veći kod Mađara, čiji se broj svake decenije smanji za po 40 hiljada. Iskustvo pokazuje da se velika većina onih koji studiraju u Segedinu ili Budimpešti ne vraća, pa je Vlada Vojvodine zato smatrala potrebnim stvaranje jedne ovakve institucije. Pajtić je podsetio na to da je Vojvodina jedinstveni primer multikulturalizma, jer je obezbeđena zvanična upotreba šest jezika. U tom smislu se okupljenima obratio i na mađarskom i rekao da mlade možemo zadržati samo ako im obezbedimo uslove za edukaciju kakvi su u drugim zemljama Evrope.

Dodao je da studenstki dom „Evropa” nije važan samo za vojvođanske Mađare, već i za srpsku manjinu u Mađarskoj, jer su u domu i za njih rezervisana mesta.

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor (Pásztor István) je rekao da su najvažniji pojmovi za ovaj studentski dom: stručnost, zajedništvo i društvena odgovornost. On je rekao da je cilj da studenti postanu uspešni građani Vojvodine.

Arpad Janoš Potapi (Potápi Árpád János), državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku u mađarskoj vladi je naglasio da „Budućnost nacija zavisi od mladih” i da mađarska vlada zato pomaže funkcionisanje studentskog doma „Evropa”. Dodao je i to da je cilj mađarske vlade da Mađari budu uspešni i da mađarska zajednica u Vojvodini opstane.

Potapi smatra da mađarska zajednica u Vojvodini može da postigne svoje ciljeve samo zajedničkim snagama, a kao pozitivne primere sloge je pomenuo uspešno učešće mađarskih organizacija na izborima u Zakarpatskoj oblasti (Ukrajina), kao i to što je fudbalska reprezentacija Mađarske uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo. Naglasio je i značaj pomoći od 50 milijardi forinti koju daje mađarska vlada.

Ideja osnivanja studenstkog doma je stara 10 godina. Od ideje do stvarnog početka radova su prošle dve godine. Kamen temeljac je postavljen u maju 2008. godine, ali je gradnja zbog finansijskih i administrativnih prepreka trajala šest godina.

Studentski dom „Evropa” je izgrađen zahvaljujući Mađarskoj, Fondaciji „Evropa”, SVM-u, Vladi Vojvodine, Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine, Rimokatoličkoj crkvi, Gradu Novom Sadu, MNS-u i mnogim fizičkim licima.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm