Ugrás a tartalomra

Holland támogatás Szerbia uniós csatlakozásának

Varga László: A csatlakozási tárgyalásokat csak akkor lehet elkezdeni, ha a stabilizációs és társulási megállapodás ratifikációs folyamata befejeződött

A holland parlament Európa-ügyi bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy elindítja a Szerbia és az Európai Unió közötti stabilizációs és társulási megállapodás ratifikációját. A megállapodást eddig Szerbia, az Európai Parlament és az Európai Unió 27 tagállama közül 18 ország fogadta el. Varga László, a Szerbiai Képviselőház Európai Integrációs Bizottságának az elnöke jelentősnek minősítette az eseményt, mivel eddig Hollandia az egyike volt azoknak az országoknak, amelyek a legkitartóbban gátolták Szerbia uniós csatlakozását.

A hírt Henk Jan Ormel, a holland hatalmi Kereszténydemokrata Párt képviselője erősítette meg, valamint elmondta: a bizottság kérte a parlament alsóházát, hogy tűzze napirendre a megállapodás ratifikálását. Ormel szerint a képviselőház szeptemberi plenáris ülésén dönthet a megállapodás elfogadásáról.

A holland parlamenti pártok az ülésig írásban foglalhatják össze állásfoglalásukat a téma kapcsán. Az Európa-ügyi bizottság június elején már megvitatta a stabilizációs és társulási megállapodás kérdését, akkor még elvetették azt az indítványt, hogy a ratifikáció kerüljön napirendre. A bizottság arra hivatkozott, hogy időre van szüksége Serge Brammertz hágai főügyész jelentésének az áttanulmányozásához.

Hollandia hosszú évekig akadályozta Szerbia európai uniós csatlakozását, pontosabban a hágai törvényszékkel megvalósított teljes körű együttműködéshez kötötték támogatásukat.

Varga László, a Szerbiai Képviselőház Európai Integrációs Bizottságának az elnöke megerősítette lapunknak, hogy a holland parlament bizottsága tegnap megindította azt a folyamatot, amelynek végeredménye az lesz, hogy a képviselőház plenáris ülésén megvitatja a stabilizációs és társulási megállapodás ratifikációját. Procedurálisan ez volt az első lépés, szögezte le Varga.

– Mivel a parlamentek bizottsági összetétele tükrözi a képviselőház plénumának az összetételét, ezért véleményem szerint a mai döntéshez hasonlóan a plenáris ülésen is megszületik a döntés, és Hollandia azzal gyakorlatilag a 19. olyan uniós tagállam lesz, amely befejezte ennek a megállapodásnak a ratifikációs eljárását. Az események nem leptek meg, tekintettel arra, hogy Hollandia számára mindig is a hágai törvényszékkel való együttműködés volt a fontos. Mivel a leginkább keresett hágai vádlottat Szerbia letartóztatta és kiszolgáltatta a törvényszéknek, ezért természetes, hogy ez a folyamat elindult. Inkább az volt meglepő, ha nagyjából húsz nappal ezelőtt az Európa-ügyi bizottság még nem látta elérkezettnek az időt a megállapodás ratifikálásának az elindítására. Ezután érkezett meg a hágai főügyész jelentése, amiben az a megállapítás volt olvasható, hogy Szerbia jelen pillanatban teljes körűen együttműködik a törvényszékkel. A tegnapi döntés is fontos, de a plenáris ülésen megszülető még fontosabb lesz, mivel nyilvánvalóan hasonló eljárásra ösztönzi azokat az országokat, amelyek eddig nem ratifikálták a megállapodást. Másrészt pedig azért fontos, mert ugyan nem formális feltétele, de gyakorlatilag előfeltétele a csatlakozási tárgyalások kérdésének a stabilizációs és társulási megállapodás ratifikálása – magyarázta Varga.

Varga elmondta, hogy a Hollandián kívül fennmaradó nyolc uniós tagállam, amely még nem ratifikálta a megállapodást, ezt főleg a Szerbiával folytatott kétoldalú viták miatt nem tette meg. Vannak olyan tagállamok, ahol a nemzetközi egyezmények ratifikációs folyamata tart hosszabb ideig, ez a helyzet mondjuk Franciaországban, sőt vannak olyan tagállamok is, amelyeknek pillanatnyilag még nincsen kormánya, mint mondjuk Belgiumnak, folytatta Varga, valamint hozzátette, hogy Lengyelország, Lettország és Románia, illetve Szerbia között kétoldalú vita áll fenn, és ez lassítja a ratifikációs folyamatot.

Varga nehezen tudja elképzelni, hogy mind a kilenc országban még az év végéig elfogadják a megállapodást.

– De ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy év végéig nem nyerhetjük el a tagjelölti státust. A ratifikációs folyamat lezárása nem feltétele a tagjelölti státusnak, sem a csatlakozási tárgyalások dátuma kitűzésének. Ugyanakkor a csatlakozási tárgyalásokat csak akkor lehet elkezdeni, ha befejeződött a ratifikációs folyamat – nyilatkozta Varga.

Magyar Szó

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks