Ugrás a tartalomra

Hogy a magyar diákok is tudjanak szerbül!

Szeptemberig belekerülhet a szerb nyelv, mint nem anyanyelv differenciált tanítása az szerbiai oktatási programba – válaszolta Srđan Verbić illetékes miniszter Vicsek Annamária kérdésére a köztársasági parlamentben.

A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője az oktatási miniszterhez intézett képviselői kérdést, amelyben hangsúlyozta az effajta oktatás jelentőségét a többnyire magyarlakta településeken, ahol szerinte a diákoknak nincs esélyük kellőképpen elsajátítani a szerb nyelvet a jelenlegi oktatási program segítségével.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselői szerint hatalmas különbség van a szerb nyelv elsajátítása szempontjából a szerbiai diákok között. Azoknak, akiknek hasonló az anyanyelve, mint a szerb nyelv, könnyebben haladhatnak a létező oktatási programmal. A magyar gyerekeket kihívás elé állítja az, hogy az iskolában tanulják meg az államnyelvet, főleg ha többségében magyar környezetben élnek.

„Szükségesnek tartjuk, hogy kidolgozzák a differenciált oktatási tervet és programot a szerb nyelv, mint nem anyanyelv oktatására, és hogy előkészítsék az ehhez szükséges tankönyveket. A Vajdasági Magyar Szövetség azt tartja reálisnak, hogy a szerb nyelv, mint nem anyanyelv oktatására az új oktatási programot a 2015/2016-os tanév elejére dogozzák ki. Mi ehhez minden együttműködést és támogatást megadunk” – mondta Vicsek Annamária.

Srđan Verbić oktatásügyi miniszter elmondta, a differenciált oktatás kérdését már belefoglalták az oktatás fejlesztésének stratégiájába, azonban még nem dolgozták ki a cselekvési tervet. „A tervek szerint 2015 szeptemberéig elfogadják a cselekvési tervet.

Amit tudunk, az az, hogy létezik egy ajánlat, amelyen a munkacsoport dolgozik. Nem sok időnk maradt szeptemberig, hogy befejezzük a cselekvési tervet, de amennyiben ezt a tervet befejezik, nem lesz különösebb technikai akadálya annak, hogy a programban megvalósítsuk már a 2015/2016-os évben.”

Vicsek Annamária a parlamentben elmondta, az illetékes tartományi és vajdasági magyar szervekkel és intézményekkel együttműködve már kidolgozták az oktatási tervet és a programot még 2007-ben. Azonban azóta egyik kormány oktatási minisztériuma sem oldotta meg a kérdést.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt