Ugrás a tartalomra

A hibát orvosolni fogják

Mulasztás a helységnévtáblák kihelyezésénél Szabadka és Palics között

A hivatalos nyelvhasználatról szóló törvény értelmében, amennyiben egy helyi önkormányzat területén egy kisebbség számaránya eléri a 15 százalékot, akkor a kisebbség nyelvének hivatalos használata kötelező. Ennek alapján Szabadkán a magyar hivatalos használatban van, és például az intézmények nevét a szerb és a horvát mellett magyarul is kötelesek feltüntetni az illetékesek.

Ugyanígy a települések nevét is kötelezően fel kell tüntetni a szerb mellett magyarul is. A törvény rendelkezései tehát egyértelműek, és betartásuk sem igényel nagy befektetést – sokkal inkább egy kis körültekintésre és jó szándékra van szükség.

A hétvégén a sajtót bejárta a hír, miszerint Szabadka és Palics határán eltűnt a hivatalos, többnyelvű tábla, és helyette olyan településjelző táblák jelentek meg, amelyeken csak szerbül, cirill és latin írásmóddal tüntették fel a települések nevét.

A hírre sokan reagáltak, sokan nemtetszésüket fejezték ki az esettel kapcsolatban.

Hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai székházában, amelynek központi témája a nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás jelöltlistája volt, ugyanakkor a jelenlévők, Pásztor István, a VMSZ elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője, szót ejtettek a helységnévtáblákról is.

– A vajdasági magyar közéletben az elmúlt hétvégén ketrecrázásnak voltunk tanúi a helységnévtáblákkal kapcsolatban.

Az MNT hónapokkal ezelőtt jelezte az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium irányába, hogy ez egy valós probléma, ugyanis ott, ahol útfelújítások vannak, és ahol leveszik a régi táblákat, gyakran megtörténik, hogy nem a többnyelvű táblák kerülnek vissza, hanem ezzel kapcsolatban mulasztások történnek. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a táblák vissza fognak kerülni a helyükre – mondta Pásztor István.

Hajnal Jenő a sajtótájékoztatón többek között elmondta azt is, hogy a problémát két hónappal ezelőtt jelezték Branko Ružić államigazgatási miniszternek, hisz Nagybecskerek és Versec környékén is tapasztaltak hasonlókat. Azokat a hibákat már orvosolták, és a szabadkai üggyel kapcsolatban is várhatóan rövid időn belül megtörténik a táblák cseréje.

Mindezek alapján leszűrhetjük, hogy a törvények tiszteletben tartása nem minden esetben magától értetődő, de azt szokták mondani, hogy akinek nincs a fejében, annak legyen a lábában – vagyis aki most nem kellő körültekintéssel végezte el a feladatát, az még egyszer lásson hozzá. Mi pedig reménykedjünk abban, hogy nem a jó szándék hiányzott az illetékesekből, csupán a körültekintés.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks