Ugrás a tartalomra

Határon átívelő lovastábort tartottak Topolyán

Határon átívelő lovastábort tartottak Topolyán

Az eseményre magyarországi vendégek is érkeztek, ezzel is tovább mélyítve a magyar-magyar kapcsolatokat. A rendezvény ma egy lovaskonferenciával zárult a Topolyai-tó partján.

Lovaglásra és barátkozásra is jutott ideje annak az ötven vajdasági és magyarországi fiatalnak, akik részt vettek a Topolyán első alkalommal megszervezett lovastáborban.

Kriska Zoltán, elnök, Alexandra Lovas Egyesület: „Ez az esemény a Kárpát-medencei Lovas Program segítségével tudott megvalósulni az Alexandra Lovas Egyesületben. Ez egy nagy feladat és kihívás volt a számunkra, ugyanis az anyaországból is érkeztek diákok. Számunkra nem kis feladat volt, hogy a nagy hírnevű Mezőhegyesi Ménesbirtokot láttuk vendégül, akik egyébként a program szerves részei voltak.”

A lovastábor zárókonferenciáján Dallos Gyula magyarországi miniszteri biztos, mesteredző, Örökös Magyar Bajnok is előadást tartott. „Történelmi a pillanat. Ilyen nagyon nagyon régen volt. A Nemzeti Lovasprogramnak kötelező része, hogy az anyaország törődik azzal, hogy a nemzet az éljen és az adott országok lovaskultúráját segítse, a Kárpát-medencében a ló szabadság és az összetartozás jelképe.”

A lovastábor és a hozzá tartozó konferencia nem csak a magyar-magyar, hanem a szakmai kapcsolatok szempontjából is jelentős - mondta Pap István, a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének elnöke.

Pap István, elnök, Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége: „Nagyon fontos nekünk, hogy a határon átnyúló kapcsolatokat tartsuk, úgymint magyar emberek között, úgymint a lótenyésztők, szakmai tekintetben. Azt látjuk, hogy Magyarország lótenyésztése igen gazdag, a tenyésztés szervezése magas szinte van és mi szeretnénk segíteni a Kárpát-medencében élő magyaroknak és főleg azoknak a lótenyésztőknek, akik hasonló fajtákat tenyésztenek, mint mi Magyarországon.”

Az eseményen egyebek mellett szó esett a Vajdasági Vágtáról is, amely évről-évről egyre nagyobb tömegeket mozgat meg.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VMSZ: „Nem véletlenül mondják azt, hogy a magyar egy lovas nemzet. Ezt a történelmünk évszázadai bizonyítják és ezért fontos, hogy a maihoz hasonló rendezvényeken egyrészt a tudást megosszuk egymással, illetve a szakemberek megosszák egymással ezt a tudást, másrészt pedig, hogy Vajdaság benne maradjon ebben a magyar-magyar vérkeringésben. Éppen ezért jelentős az, hogy minden évben megrendezzük a Vajdasági Vágtát is, mint a budapesti Nemzeti Vágta előfutamát és ez az idén is így fog lenni május 25-én.”

A Vajdasági Vágtának idén is a szabadkai lóversenypálya ad majd otthont május 25-én.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP