Ugrás a tartalomra

Határátkelők, Népszínház, Y elágazás

Kovács Elvira: a Budapest–Belgrád gyorsvasútra 8 milliárd dinárt terveznek a költségvetésből – A Gyála–Tiszasziget határátkelő nonstop nyitva lesz majd

Dušan Vujović pénzügy miniszter, ismertetve a 2018-as állami költségvetést, amely további 30 más törvényjavaslattal a parlament napirendjén szerepel, kiemelte, több jelentősebb beruházásra is lehetőséget nyújt.

A büdzsé középpontjában több infrastrukturális projektum áll, így a 10-es és a 11-es közúti folyosó megépítése is.

A költségvetés tervezete megosztotta a képviselőket. ZoranŽivković, az Önálló Képviselők Klubjának tagja a lehető legrosszabbnak nevezte a jövő évi büdzsét. Kiemelte, szándékosan állítja be a gazdasági helyzetet jobb fényben a valóságosnál.

Jelentős állami kiadással számol most is, hatalmas hitelekkel, magas munkanélküliséggel, miközben észszerűtlenül magas összeget irányoz elő értelmetlen dolgokra.

Feltette a kérdést: miért különítettek el jelentős összeget fegyverekre, ki ellen fegyverkezik az ország? Képviselői csoportjuk több mint 80 módosítási indítványt nyújtott be, amikkel más elosztást kezdeményez. Az ellenzék képviselői egyetértettek abban, hogy a jövő évi költségvetés nem a polgárok javát szolgálja.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője közölte, a VMSZ támogatni fogja a költségvetést, hiszen lehetőséget nyújt a munkahelyteremtésre, de a külföldi beruházásokra, a szociális vállalkozások serkentésére, vagyis a gazdasági fejlődésre és a szegénység csökkentésére. A fontosabb projektumok közül külön kiemelte a Szabadkai Népszínház munkálataira elkülönített 166,9 millió dinárt, valamint a Szabadka központját a teherforgalomtól mentesítő Y elágazás megépítését, ami a kelebiai határátkelőt köti össze az autópályával, és amire 800 millió dinárt különít el az állam, a 2,5-szeresét, mint 2017-ben. A tervek szerint 2019-ben az erre a szakaszra előirányzott összeg elérheti az egymillió dinárt is.

Hozzátette, a 2018-as költségvetés jelentősen nagyobb összeget irányoz elő a kisebbségi nemzeti tanácsok számára, mintegy 21,8 millió dinárt. Ez továbbra is a tizede annak, amennyi elegendő lenne a működésükre, de több, mint eddig.

Rámutatott, továbbra sincs pontosan meghatározva, mennyi illeti meg a közbevételekből Vajdaságot. Szavai szerint ezzel a kérdéssel a tartomány pénzellátásával foglalkozó törvénynek kell foglalkoznia. Kiemelte, szükség van a hatáskörökről szóló törvény módosítására is.

A tartományt megillető transzferösszegek 65,7 milliárd dinárt tesznek ki.

Kiemelte, a VMSZ támogatja, hogy Vajdaság területén folytatódjanak azok a nagyberuházások, amelyek az elmúlt években kezdődtek, és amelyek finanszírozása az állami költségvetésből vagy csak részben onnan történik.

A Žeželj-híd megépítésére jövőre 790 millió dinárt  terveznek, a Park-Palics vállalat támogatására 10 millió dinárt, az Újvidék–Ruma autóútra 50 millió dinárt, az újvidéki tudományos-műszaki park számára 200 millió dinárt (a tervek szerint 2019-ben ez az összeg 654 millió dinárra nő majd), a Budapest–Belgrád gyorsvasút megépítésére pedig 8 milliárd dinárt.

Jövőre az IPA határon átnyúló projektumoknak köszönhetően két új határátkelő épül a szerb–magyar határon, Harasztinál (Rastina) és Rábénál, a Gyála–Tiszasziget határátkelő pedig nonstop nyitva lesz majd.

Kovács Elvira külön kitért a mezőgazdasági büdzsére, hangsúlyozva a kistermelők fennmaradásának fontosságát. Elmondta, a jövő évi agrárbüdzséből, ami 44 milliárd dinár, 9 milliárdot a termelők támogatására fordítanak, 260,8 millió dinárt pedig öntözőrendszerek építésére.

Kitért a közszolgálatokban foglalkoztatottakról szóló törvény javaslatára benyújtott öt módosítási indítványukra is, amelyek arra irányulnak, hogy a foglalkoztatásnál az egyenlő elbírálás mellett az egyforma klasszifikációval rendelkező jelöltek esetében a kisebbségi jelöltet részesítsék előnyben.

Rámutatott, jelenleg a kisebbséghez tartozók foglalkoztatása a közszolgálatokban nem arányos.

Üdvözölte a gyerekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvényt is, hiszen felöleli a családvédelmet, könnyít az egyedülálló anyák, illetve a három- és négygyermekes szülők nehéz anyagi helyzetén. Pozitívumként emelte ki, hogy anyasági támogatásra lesznek jogosultak a bejegyzett mezőgazdaságban dolgozó nők is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh
Többi hír