Ugrás a tartalomra

Harmadszorra futottak Szabadka szecessziós utcáin a sportolók

Az esemény a gyerekfutamokkal kezdődött, majd a legkisebbek is megmérettették magukat a babakocsis versenyen szüleikkel. Ezután kezdődött az 5, a 10 és a 21 kilométeres versenyszám, amelyre a nagy meleg ellenére is rekord számú résztvevő érkezett nem csak Szabadkáról, de külföldről is.

A gyerekfutammal kezdődött a 3. Szabadkai Félmaraton. Elsők között a 10 éves korosztály mérettetett meg 500 méteres távon. Majd a 9 évesek startoltak el. A kisebbeknél 300 méterre csökkent a táv és szüleikkel együtt élvezhették a sportolás örömeit. Végül, de nem utolsó sorban a legapróbbak babakocsiban vágtak neki a versenynek, természetesen szülői segítéséggel.

A gyerekfutamok után hivatalosan is megnyitották a félmaratont. A futókat Bogdan Laban Szabadka polgármestere és Horvát Tímea alpolgármester köszöntötték.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „Sok szerencsét kívánok mind az 1500 résztvevőnek, akik 15 országból érkeztek. Keltsen bennük jó benyomást Szabadka és emlékezzenek erre a napra.”

A megnyitó után a társaság bemelegített, majd elstartolt a mezőny több távon. A futók között több közéleti személy is feltűnt. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az 5 kilométeres távnak vágott neki.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Nem volt nehéz. Nem esett annyira nehezemre, mint például tavaly. Ugyanis most második alkalommal vagyok itt. Jó a hangulat, emellett nagy előnye a pályának az, hogy szerintem 60-70 százaléka hűvösben van.”

A félmaraton férfi mezőnyének győztese a belgrádi Dragomir Ristanović lett, aki 1 óra 17 perc 20 másodperc alatt ért be a célba. Először indult a Szabadkai Félmaratonon, de mint mondja, a fantasztikus épületek és a remek hangulat azonnal lenyűgözte.

Dragomir Ristanović: „Nagyon fárasztó volt. Ez a második félmaratonom az elmúlt egy hétben. De van egy hangulata. Most először vagyok itt. Gyönyörű a város, az emberek kedvesek, a szervezés jó. Köszönet az önkénteseknek és mindenkinek, akik biztattak bennünket.”

A női versenyzők közül Calbert Anita, a Pannon RTV munkatársa szakította át elsőként a célszalagot 1 óra 41 perc 35 másodperces idővel.

Calbert Anita, munkatárs, Pannon RTV: „Nagyon melegem volt. Állandóan öntöttem a fejemre a vizet. De jól éreztem magam, tényleg gyönyörű volt az út, a pálya. Nagyon szépen ki volt jelezve. Nagyon sok frissítő pont volt. Úgyhogy nagyon jól éreztem magam.”

A Szabadkai Félmaraton egyébként a belgrádi futóverseny után a legnépszerűbb az országban. Évről-évre egyre nagyobb tömegeket vonz. Az első alkalommal 500 résztvevővel rajtoltak. Tavaly már 640-en jelentkeztek a városfutásra. Idén azonban közel 1500-an futottak a szecessziós épületek között.

Pásztor Bálint, szervező, Szabadkai Félmaraton: „Híre ment a Szabadkai Félmaratonnak Szerbián belül is, illetve a régióban is. Örülök annak, hogy 250 külföldi futónk van. Közel 200 Magyarországról, több mint 30 Horvátországból, de több mint 15 országból neveztek. Úgyhogy kezdünk egy regionálisan is értékelhető futóversennyé válni.”

A félmaraton résztvevői különleges érmeket kaptak, Szabadka jellegzetes épülete, a Raichle-palota látható rajta. Akik pedig időben beneveztek a versenyre, névre szóló bögrével gazdagodtak. A szervezők jövőre még tömegesebb részvételre és még színvonalasabb eseményre készülnek.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír