Ugrás a tartalomra

Hangot adni a közösség és az ország érdekének

Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen
Hangot adni a közösség és az ország érdekének

A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2-án megtartandó helyhatósági választásokról, illetve az ezek okán esedékes kampányról nyilatkozott sajtótájékoztatóján dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A sajtótájékoztatón Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke, nemzetközi kapcsolatokkal megbízott oktatási államtitkár és a Fidesz–KDNP pártszövetség vajdasági EP-képviselőjelöltje is részt vett.

Az Európai Parlament (EP) magyarországi képviselőinek választását június 9-én tartják meg. A Fidesz-KDNP jóvoltából Deli Andor személyében a vajdasági magyar közösségnek és a VMSZ-nek az elmúlt két mandátumban is volt európai parlamenti képviselője, emelte ki Pásztor Bálint, aki köszönetet mondott a Fidesznek, amiért ezúttal is lehetővé tette, hogy a vajdasági magyarságnak befutó helyen képviselőjelöltje legyen.

Rámutatott, az előző két választás alkalmával a 11-ik, majd a 10-ik helyen szerepelt Deli Andor, most Vicsek Annamária a választási lista 8-ik helyén szerepel. Nem csak nemzeti úgy, hogy a vajdasági magyar közösségnek EP-képviselője legyen, hiszen az elmúlt tíz év bizonyította, ahogy Magyarországot igazságtalan és elvtelen támadások érik az EP-ben, úgy Szerbiát is, ezért fontos, hogy ott legyen a közösség autentikus képviselője, kettős állampolgár, szerbiai lakos, aki beszámolhat a realitásról, és rámutathat az alaptalan vádakra, fogalmazott Pásztor Bálint.

Hozzátette, Szerbia uniós csatlakozása felgyorsításának szempontjából is lényeges a vajdasági képviselő tevékenysége.

Pásztor Bálint emlékeztetett, hogy még május 15-ig lehet regisztrálni, vagy adatot módosítani a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi adatbázisában, hiszen csakis az a kettős állampolgár voksolhat az EP-választáson, aki szerepel a választói névjegyzékben. A voksot levélszavazat útján lehet leadni, mint eddig is. Mint kiderült, a napokban érkezhet meg Orbán Viktor miniszterelnök levele a kettős állampolgároknak, ebben arra kér majd mindenkit, hogy éljen szavazati jogával, emelte ki Pásztor Bálint. Aláhúzta, Orbán Viktor miniszterelnökként írta a levelet, nem szerepel benne, hogy kire kell szavazni.

Jelenleg úgy tűnik, hogy azokban a helyi önkormányzatokban, ahol tavaly december 17-én nem tartottak helyhatósági választást, június 2-án lesznek a választások, ugyanakkor, mint Belgrádban. A VMSZ a következő hetekben elszámol az elmúlt 4 év munkájával a helyi önkormányzatokban, valamint tájékoztat a tervekről, hangsúlyozta Pászor Bálint. Kiemelte, a minimális cél az, hogy ott, ahol a VMSZ-nek polgármestere volt, a jövőben is megmaradjon a VMSZ-es vezetés, míg a többi önkormányzat tekintetében az erők növelése a cél.

Vicsek Annamária köszönetet mondott Pásztor Bálintnak és a VMSZ vezetésének, hogy érdemesnek tartották a jelöltségre. Szavai szerint Deli Andor eddigi eredménye útmutatóul szolgál majd számára. Hangsúlyozta, a Fidesz-KDNP által meghatározott célok mellett Szerbia európai integrációjára, annak felgyorsítására tervez összpontosítani, azaz arra, hogy a tárgyalások hosszú idő után folytatódjanak.

Fontos, hogy az EP-ben olyan emberek képviseljék a magyar közösségeket, akik megpróbálják visszaállítani, illetve erősíteni a keresztény értékrendet, valamint a normalitást, az észszerűséget képviselik, mondta Vicsek Annamária.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP