Ugrás a tartalomra

Haladék 164 vállalatnak

Megvitatta a parlament a privatizációs törvény javaslatát

A privatizációs törvény módosítási javaslatáról vitázott a hétvégén a szerbiai parlament, amelynek köszönhetően 164 szerkezeti átalakítás folyamatában lévő vállalat fennmaradását további öt hónappal meghosszabbítják.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter a vita során hangsúlyozta, csupán a törvény technikai jellegű módosításáról van szó, amely előfeltétele annak, hogy ezeknek a vállalatoknak a problémáit rendszerbeli módon oldják meg. Kiemelte, külföldi cégek mutattak érdeklődést az átalakítás alatt lévő egyes vállalatok iránt, így e törvény elősegíti a munkahelyek megőrzését azokban a vállalatokban, amelyeknek van perspektívájuk. A vita ma folytatódik.

A törvénymódosítás által az elkövetkező öt hónap során megállapítható lesz, pontosan mekkora ezen vállalatok adóssága az állam, illetve más hitelezők felé.

Az ellenzéki Demokrata Párt és Új Demokrata Párt képviselői jelezték, nem támogatják a módosításokat, azok ugyanis nem reformjellegűek, csupán technikaiak.

A vita során Dragan Šutanovac, a DP képviselője azt mondta, a parlamentben jelen kellett volna lennie a gazdasági miniszternek is, ha már egyszer magára vállalt egy ilyen kötelezettséget. Ugyanakkor tiltakozását fejezte ki, amiért egy ilyen gazdasági jellegű javaslatot az igazságügyi miniszter terjesztett be. Šutanovac a javasolt megoldásokat demagógnak és populistának nevezte.

„Bővebb keretekre számítottunk, nemcsak arra, hogy eladjuk ezeket a vállalatokat, hanem arra is választ vártunk, hogy ezzel megoldjuk-e a nyugdíjak vagy az egészségügyi járulékok kérdését” – tette hozzá.

----------------------------------------

A VMSZ képviselői nem szólaltak fel az általános vita során, mivel szerintük a módosítási javaslat megszavazása a szoros határidők miatt nem várathat magára. Másrészt a szóban forgó vállalatok túlnyomó többsége nem vajdasági. „Mi azt várjuk, hogy új privatizációs törvény szülessen. Azaz, hogy széleskörű változások történjenek e téren, mint ahogyan azt be is haragozták, és ami az elkövetkező néhány hétben vagy legkésőbb egy-két hónapon belül meg is fog történni” – hangsúlyozta Kovács Elvira, a VMSZ képviselője. (PannonRTV)

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír