Ugrás a tartalomra

A gátak szanálásához kér segítséget tartomány a dunai régió EU-stratégiájának éves fórumán

Pásztor István tartományi házelnök ma Bécsben bemutatta a Duna menti városok és régiók tanácsának a Száva folyó gátjainak szanálására vonatkozó projekttervet, amelyet a Vajdasági Vizei közvállalat javasolt elsősorban a májusi árvizek okozta károk miatt. A tartományi parlament elnöke a dunai régióra vonatkozó EU-stratégiával kapcsolatban megtartott III. éves fórumon vett részt, olvasható a tartományi házelnök kabinetjének közleményében.

A résztvevőkhöz szólva Pásztor István elmondta, ez a projektum nem a szebb jövő víziója nyomán jött létre, hanem egy soha nem látott természeti katasztrófa következménye.

„Az országunkat ért áradások választ adnak arra a kérdésre is, hogy szükséges-e a dunai identitás kiépítése. A válasz: nem kell kiépíteni, hiszen már létezik. Ez az identitás a szolidaritást és azt a segítséget tükrözi, amelyet a legnehezebb helyzetben kaptunk, s ezért még egyszer szívből köszöntet mondunk. Az árvíz okozta károk hatalmasak, a most bemutatott projektum pedig nagyban hozzásegítene a gátak szanálásához és felújításához Vajdaság egy részében” – mondta a tartományi házelnök.

A tanács tagjai közölték, a tartományi mezőgazdasági és erdészeti titkárság hatáskörébe tartozó mintegy 10 milliárd dinár értékű projektumot prioritásként kezelik majd, s megvitatják a segítségnyújtás minden módját és lehetőségét.

A tartomány képviseletében Pásztor István házelnök, Ana Tomanova Makanova, Milivoj Vrebalov és Đorđe Milićević parlamenti elnökhelyettesek, és Milorad Gašić, a tartományi képviselőház titkára vesz részt a dunai régióra vonatkozó EU-stratégia fórumán, amely ennek a stratégiának az éves központi eseménye. A fórumon részt vesznek a teljes Duna-régió képviselői, hogy a dunai együttműködéssel kapcsolatos véleményekről és a jó gyakorlat példáiról tárgyaljanak.

A Mi együtt növekszünk – együtt mi növekszünk elnevezésű konferenciát Ausztria külügyminisztere és Bécs polgármestere nyitották meg, s a fórumon részt vesz Ivica Dačić szerb külügyminiszter is.

Az éves fórum résztvevői a dunai együttműködés általános kérdésein túl külön foglalkoztak az inkluzív, fenntartható fejlődés mint a prosperitás előfeltétele ügyével, valamint az uniós politikának és egy konkurens dunai régió létrehozása érdekeinek összehangolásával, s foglalkoztak a Duna-régióra vonatkozó stratégia sikeres megvalósításának lehetőségeivel is.

A fórum az Európai Bizottság, Ausztria és Bécs városa közös rendezésében valósult meg.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír