You are here

A külhoni magyar területeken 77 óvoda épülhet fel és 217 épület újulhat meg. Erre 21,5 milliárd forintos támogatást biztosít a magyar kormány. Vajdaságnak 2 millió eurót, a koordinátor az MNT.

A külhoni magyar területeken gyakran megesik, hogy a gyermekek vegyes, vagy a többségi nyelven működő bölcsődékbe, óvodákba járnak. Nincs mindenhol lehetőség a magyar nyelvű foglalkozásokra. Felvidéken különösen nagy ez a probléma. Menyhárt József, elnök, Magyar Közösség Pártja, Felvidék: „Az első körben hat milliárd forintnyi összeg érkezett óvodafelújításra, új óvodák építésére. Mintegy 58 új óvodát tudtunk ebből felújítani a Felvidéken, illetve fogunk tudni, hiszen a szerződéskötések már megtörténtek az önkormányzatokkal.”

Vajdaságban a 2017-2018-as tanévben mintegy hatezer magyar gyermek jár bölcsődébe, illetve óvodába. Több településen is nagy segítséget jelentene egy-egy óvodaépület felújítása, átalakítása. A Kárpát-medencei óvodafejlesztés programnak köszönhetően egyebek mellett játszótereket, játszósarkokat, óvodai szórványközpontokat alakítanak ki. Emellett egy új iskoláskor előtti intézmény felépítését is tervezik – mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. „Ezeken a programokon keresztül azokat a pluszokat tudjuk bevinni, amelyek csak azokban az óvodai csoportokban, csak azokban az óvodai intézményekben fognak megvalósulni, ahova a mi gyerekeink járnak. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak a mi gyerekeink fogják minden esetben ezeket a plusz lehetőségeket használni . Példának szeretném elmondani, hogyha egy óvodai intézményben játszótér épül az udvarban és abban az óvodában magyar és nem magyar csoportok is vannak, akkor egyértelmű, hogy nem csak a mi gyerekeink, nem csak a magyar gyerekek fognak ott játszani, hanem velük együtt játszani fognak ezeken az eszközökön, ezen a játszótéren, ugyanabba az óvodai intézménybe járó nem magyar óvodások is. De azt gondolom, hogy ez az együttélésnek a normális eleme.”

A program kárpát-medencei összforrása 38,5 milliárd forint. Összesen 153 új óvodai-bölcsődei intézményt építenének és közel 450-et újítanának fel. Az intézmények Magyarország stratégiai partnerein keresztül tudnak pályázni. Grezsa István, kormánybiztos, Magyarország: „Már összegyűjtöttük az igényeket és az alapján fogalmaztuk meg a kormány felé a javaslatunkat. Délvidéken a Magyar Nemzeti Tanács az az összefogó intézmény, amely az egész Délvidék óvodapedagógiai problémáit, fejlesztéseit megjelölte és kijelölte, természetesen mind a református, mind a katolikus egyházak figyelembe vételével.”

Az intézményrendszert kell megerősíteni – mondta felszólalásában Potápi Árpád János. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint nem csak az oktatási-, hanem a politikai intézményrendszer is hozzátartozik ehhez. Potápi Árpád János, nemzetpolitikárét felelős államtitkár, Magyarország: „Az a politikai intézményrendszer, amelyet az elmúlt 2,5 évtizedben közösen tudtunk kialakítani a Kárpát-medencében sokszor bizonyított már és sokszor bizonyította azt, hogy ha nem lenne meg ez a nemzetpolitikai intézményrendszer, akkor a magyarság sokkal nehezebb körülmények között élne, illetve sokkal kevésbé tudná a saját ügyeit intézni és egyáltalán kevesebb lehetősége lenne arra, hogy a szülőföldön tudjon boldogulni.”

2018 a Külhoni Magyar Családok Éve lesz. Erre a Magyar Állandó Értekezlet is rábólintott – emelte ki Potápi Árpád János.

 

Szerző: 
Pannon RTV