Ugrás a tartalomra

Exportfejlesztő képzés a magyar kis- és középvállalkozásoknak Palicson

Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások címmel exportfejlesztő képzést szerveztek a magyar kis- és középvállalkozások számára Palicson. A résztvevők betekintést nyerhettek egyebek mellett az Európai Unió vámszabályaiba vagy a külpiaci stratégia készítésének rejtelmeibe. Az eseményt a Magyar Nemzeti Bank szervezte.

A vajdasági magyar kis-és középvállalkozások sokszor nehézségekbe ütköznek az árukivitel kapcsán. A Palicson megszervezett képzés kiváló lehetőség arra, hogy a helyi vállalkozások megismerkedjenek a külföldi piac lehetőségeivel. Bóni László, borász, Di Bonis pincészet, Palics: „Nagyon hasznos ez a konferencia, valamint az ilyen konferenciák, ugyanis egyrészt új ismeretség szerzésre, másrészt információk befogadására, ugyanis változik az uniós törvény és aki kivitellel foglalkozik, azt bizony érinti ez.”

Az adai Agromerkur kapcsolható eszközök gyártásával foglalkozik, több éve szállítanak Európába termékeket. A vállalat tulajdonosa szerint szükség van az ilyen képzésekre. Kelemen József, tulajdonos, Agromerkur, Ada: „Ez az egész program és összejövetel, ami volt decemberben is Budapesten, most pedig itt, úgy érzem, nagyon szükséges. Itt lehet különböző problémákról beszélgetni, és ezeket hasznos dologra tudjuk fordítani.”

A konferencia első előadója Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt, aki bemutatta a vajdasági magyar terület-és gazdaságfejlesztési stratégia eddigi pályázatait, az alapítványi struktúrát, valamint bemutatta a jövőbeni terveket is. Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Előttünk álló feladat a vasárnap megnyílt pályázati körnek az ismertetése most áprilisban, azt követően pedig a pályázatok befogadása június elejéig, azok elbírálása a nyárig, majd a szerződéskötés és azoknak a szerződéseknek a teljesítése – erre már megvannak a feltételek. Ezt követően a nyár folyamán elő kell készíteni az őszi pályázatot. Őszre, december 31-ével bezárólag az idei évre rendelkezésre álló vissza nem térítendő támogatási összeg 40 százaléka áll még rendelkezésre, azt reméljük, hogy őszre feláll az a banki láb is, amiből a kedvezményes hitelkonstrukciókat hozzá tudjuk adni a vissza nem térítendő támogatásokhoz.”

A VMSZ elnöke hozzátette, az április 24-i választás rendkívül fontos, hiszen csak akkor folytatható a megkezdett munka, ha a vajdasági magyar közösség továbbra is erős képviselettel rendelkezik. Mint mondta, ha a választásokon nem sikerül megfelelő képviseletet elérni, megkérdőjeleződik mindaz, amit eddig sikerült elérni és mindaz ami lehetőségként a jövőben a közösség előtt áll.

A rendezvényt Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank elnöki tanácsadója nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a nemzeti bank számára fontos a külhoni magyar vállalkozások beemelése a Kárpát-medencei gazdasági térbe. Mindezt az effajta konferenciákkal lehet elősegíteni. „Azt látjuk, hogy a gazdasági szereplők elsősorban a kis és középvállalkozások szempontjából a külpiacokra való kilépés, a külkereskedelem, az exportálás egy nagyon fontos lehetőség, ebben erősek vagyunk, jó a mérlegünk. Magyarország mérlege az elmúlt időszakban és nagyon sok kkv ebben a szektorban látja a kitörési lehetőséget.”

Az exporttal kapcsolatos konferenciát a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány szervezte, amely egyike annak a hat alapítványnak, amelyet a Magyar Nemzeti Bank működtet. Céljuk az, hogy kapcsolatot tartsanak a külhoni magyar vállalkozókkal.

A képzés programjának keretében a résztvevők további három előadást hallgathattak meg. A helyi vállalkozások képviselői a külpiaci stratégia készítés kezdeteiről, valamint a külpiacon való marketingstratégia kialakításáról tájékozódhattak. A Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai képviselete is bemutatkozott, Dobó István a szabadkai kereskedőház irodavezetője tartott előadást. 14 órától pedig a résztvevők megismerkedhettek a Széchenyi Tőkebefektetési Alap képességeiről és lehetőségeiről is. Az esemény kérdésekkel és válaszokkal ért véget, amelynek alkalmával egyéni konzultációra és kapcsolatépítésre is lehetőség nyílt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát