Ugrás a tartalomra

Érdekes, elfogadhatatlan, egy a sok közül

Ilyen reakciókat váltott ki Pásztor István nemzeti egységkormánnyal kapcsolatos javaslata

A tartományi parlament elnöke annak lehetőségét vetette fel a Politika napilapban közölt interjúja során, hogy a vajdasági kormány átalakítása vagy a rendkívüli választások kiírása helyett egy összpárti egységkormányt hozhatnának létre, melybe minden parlamenti pártot meghívnának, s melynek élén a Szerb Haladó Párt jelöltje állna. A tartományi hatalmi koalíciót jelenleg a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Magyar Szövetség képezik. A ligának a választási rendszer módosításáról szóló javaslata kapcsán kialakult többség, melyet a javaslattevő párt mellett az ellenzék alakított ki, némileg változtatott a politikai helyzeten, s a tartományi kormányon belüli problémákra irányította a közvélemény figyelmét.

A Demokrata Párt tegnap kiadott közleményében elfogadhatatlannak nevezte Pásztor javaslatát, s nem kíván fontolóra venni egyetlen olyan, széles koalíció kialakítására vonatkozó elképzelést sem, mely a Szerb Haladó Pártot juttatná Vajdaságban hatalomra. A demokraták egyetértettek Pásztor azon álláspontjával, melyben elégedetlenségének adott hangot a tartományban kialakult politikai piachangulat miatt, de emlékeztetnek, hogy ezért a hangulatért éppen a haladókat terheli minden felelősség. A párt szerint túl nagy árat kellene fizetni ennek a hangulatnak, a kialakult kedélyeknek a csillapításáért, s ezt a magas árat nem csupán a DP, hanem Szerbia egésze fizetné. Az állam ellenzék, a polgárok pedig alternatíva nélkül maradnának – állapítja meg a közlemény. „A kormányülések monológjai, a diktátor szigorú hangjától és fenyítésétől rettegő miniszterek nem olyan modellt jelentenek, amelyet Vajdaságban is alkalmazni kellene” – hangsúlyozta a DP közleménye. Megállapították, hogy a VMSZ legitim joga efféle javaslatot tenni, melynek jóindulatában a párt egyáltalán nem kételkedik, ahogyan a koalíciós partner megbízhatóságában sem. A DP szerint az SZHP már most arra törekszik, hogy haragba hozza az országot az egész világgal és a releváns nemzetközi intézményekkel, s ez azt bizonyítja, hogy a kilencvenes években látott politika nem sokat változott.

EGYÉB RACIONÁLIS LEHETŐSÉGEK IS VANNAK

Igor Mirović, az SZHP vajdasági kérdésekkel megbízott tanácsának elnöke kijelentette, hogy érdekesnek tartja a nemzeti egységkormánnyal kapcsolatos felvetést, melyet azonban pártja az eddigiekben még nem vitatott meg. Arról számolt be, hogy a Tartományi Képviselőház elnöke már korábban értesítette a haladó párti frakciót erről az elképzelésről, így az nem ismeretlen e Vajdaságban ellenzékből politizáló párt számára. Pásztor javaslata egy azon javaslatok sorában, melyek az elmúlt napokban napvilágot láttak, s teljesen egyenrangúnak számít a többi elképzeléssel – értékelte Mirović. Arra tett ígéretet, hogy a haladó párt szervei a közeljövőben megvitatják a különböző felvetéseket.

Az Új Demokrata Pártnál úgy vélik, hogy a Pásztor István által megfogalmazott javaslat bizonyítéka a hatalmi koalíción belüli problémáknak, ez a megoldási módszer azonban nem számít az egyedüli racionális megoldási lehetőségnek. Miloš Gagić, az ÚDP frakcióvezetője a Beta hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a hatalmi koalíción belüli kommunikáció szemmel láthatóan akadályokba ütközik, pedig racionális megoldást jelentene az is, ha a jelenlegi többség tagjai egyszerűen tárgyalóasztalhoz ülnének és megállapodnának. Egyelőre még nem kereste fel a pártot a liga annak a politikai programnak a meghatározása kapcsán, mely az átalakított kormány tevékenységének alapját képezné, mondta el Gagić, s hozzátette, hogy a ligával jó az együttműködésük, ezért mindenképp eleget tesznek majd az ettől a párttól érkező jövőbeni felhívásoknak.

TISZTÁZATLAN KÉRDÉSEK

Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt tartományi frakcióvezetője szerint egy új hatalmi többség kialakítása racionálisabb megoldást jelentene, mint az egységkormány létrehozása. Úgy fogalmazott, hogy a média révén értesült az ötletről, melyet maga meglepetésként élt meg. Szerinte sok minden számít tisztázatlannak a javaslattal kapcsolatban, melyet a szocialisták sem vitattak még meg pártjukon belül. Nem világos, milyen elvek alapján lépnének be a pártok ebbe a kormányba, s ezáltal az sem, mekkora felelősséget vállalnának. Azzal a véleménnyel Budakov egyet értett, hogy az újonnan megalakított kormány élére a Szerb Haladó Párt jelöltjének kellene kerülnie.

Szerző (Forrás)
v.ár , Magyar Szó
Többi hír
Megválasztották a tartományi képviselőház elnökévé Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottsága eln
Juhász Bálint: Megvolt a szándék a parlament megalakításakor az ellenzékkel való együttműködésre
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks