Ugrás a tartalomra

Előnyben az infrastrukturális fejlesztés

A jövő évi állami költségvetés javaslatában az idei évekhez képest jóval nagyobb összegeket irányoztak elő vajdasági projektumokra

A jövő hét folyamán kerülhet a Szerbiai Képviselőház napirendjére a jövő évi köztársasági költségvetés javaslata, amely a végrehajtó hatalom képviselőinek eddigi elmondása szerint a korábbiakhoz képest jóval nagyobb összegeket irányoz elő fejlesztésekre, nagyberuházási projektumokra, állami támogatásokra és a foglalkoztatásra. Az eddigi értesülések szerint a beterjesztő a bevételekre 1246 milliárd dinárt irányozott elő – az idén 1178 milliárd dinár –, míg a kiadásokra 1269 milliárd dinárt –  az idén 1206 milliárd dinár –, aminek értelmében az államháztartási hiány 23 milliárd dinárt tesz ki – az idén 28 milliárd dinár.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Pártja köztársasági parlamenti frakcióvezetője a Magyar Szónak nyilatkozva a vajdasági, valamint a magyar vonatkozású projektumok lajstromából az Y elágazást és a szabadkai Népszínház épületének projektumát emelte ki pozitív példaként.

Az Y elágazásra a 2019-es évi költségvetés javaslatában 1,4 milliárd dinárt irányozott elő a kormány, ez 400 millió dinárral több mint amennyit tavaly fordítottak erre a projektumra, mutatott rá a beszélgetés során Pásztor Bálint. Mint hozzátette, az elmúlt három évben 9,2 millió eurót fordítottak az Y elágazás projektumára, ehhez az összeghez kell hozzáadni a mostani összeget. Pásztor Bálint becslése szerint a most elkülönített összegnek köszönhetően a következő év végéig befejeződhet a szabadkai kerülőút teljes, csaknem negyven éve megálmodott, illetve megkezdett projektuma.

– A szóban forgó projektumnak a kivitelezéséhez szükséges pénznek szinte a teljes egészét az elmúlt három évben sikerült biztosítani. Ennek a beruházásnak legalább a 80-90 százaléka az említett időszakban valósult meg. Ebben nagy szerepe van annak, hogy Kern Imre személyében a Vajdasági Magyar Szövetségnek államtitkára van az illetékes minisztériumban, ő követte figyelemmel az említett projektum megvalósítását. Persze az is fontos volt a beruházás megvalósításának szempontjából, hogy a Szerb Haladó Párt tisztségviselői megértették annak fontosságát a gazdaság fejlődése, valamint a polgárok szempontjából. A másik, ehhez hasonlóan fontos projektum a szabadkai Népszínház, amelynek épületére 330 millió dinárt terveztek be a következő évi költségvetés javaslatában. Ennek a tételnek a vonatkozásában az előző évekhez képest szintén jelentős növekedés figyelhető meg. A köztársaság 2014-től biztosít pénzt erre a projektumra, azt megelőzően hosszabb időszakon át egyetlen dinárt sem irányoztak elő erre a projektumra az országos költségvetésben, annak ellenére, hogy a köztársaság a hatályos szerződés értelmében a projektum 45 százalékát köteles finanszírozni. Az elmúlt három évben 35 millió dinárt, majd 111 millió dinárt, továbbá 166,9 millió dinárt, most pedig az említett 330 millió dinárt fordított, illetve tervezi fordítani a projektumra a köztársaság. A jövő évi költségvetés javaslata, tehát csak erre a két projektumra csaknem 15 millió eurót irányoz elő. Ez jóval több, mint eddig bármikor – taglalta Pásztor Bálint.

A beszélgetés folytatásában a frakcióvezető több olyan infrastrukturális projektumot is kiemelt, amelyet szintén előirányzott a beterjesztő, de amelyeket nem közvetlenül az állami büdzséből, hanem hitelfelvétel útján finanszíroznak majd: a Szabadka–Szeged vasútvonal felújítása – 50 millió euró –, a Belgrád–Budapest vasútvonal felújításának keretében megvalósuló Újvidék–Szabadka vonal építése – 1 milliárd dinár hitelfelvételre van lehetőség a költségvetésben –, a Szabadka–Zenta vasútvonal korszerűsítése – 500 millió dinár, amely a vasúti infrastruktúra működtetésével foglalkozó vállalat támogatásának a formájában valósul meg a költségvetésben. Emellett néhány száz millió dinár áll majd rendelkezésre a magyarlakta helyi önkormányzatok utainak a felújítására, tette hozzá Pásztor Bálint, mondván, hogy a pontos összegek a Zorana Mihajlović illetékes miniszterrel esedékes tárgyalásokat követően derülnek ki.

Az egyéb, vajdasági vonatkozású projektumok közül a frakcióvezető a Vajdasági Rádió és Televízió újvidéki székházát – 558,4 millió dinár –, az új Žeželj-híd projektumát – 300 millió dinár –, az újvidéki Tudományos-Technológiai Parkot – 200 millió dinár – emelte ki, majd azt is megjegyezte, hogy a nemzeti tanácsok működésére előirányzott összeg tekintetében szintén bizonyos növekedés figyelhető meg: 2019 vonatkozásában 286,5 millió dinárt irányoztak elő az összes nemzeti tanács számára, míg az idei költségvetésben 247,9 millió dinárt tett ki ez az összeg.

– A Vajdaság és a vajdasági magyarság számára fontos projektumokat 2014-től sikerül a köztársasági költségvetésből finanszírozásban részesíteni, azt megelőzően a köztársasági költségvetésből egyáltalán nem utaltak pénzt ezekre. A felsorolásból látszik, hogy több évtizedes munkálat fejeződik be, vagy közelít a végéhez. A vasúti infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó projektumokat különösen fontosnak tartom, hiszen ez a terület nemcsak a közlekedés szempontjából, hanem egyebek mellett a gazdaság és az általános, átfogó fejlődés tekintetében is meghatározó. Ahogy az elmúlt években, úgy a következő évben is – egyelőre nem nevesített projektumok útján – helyi önkormányzataink fejlesztési elképzeléseinek a megvalósítását is támogatni kívánjuk. Az idén egyebek mellett szabadkai, palicsi, magyarkanizsai, topolyai és zentai fejlesztések valósulhattak meg köztársasági költségvetési eszközökből. Egyébként nehéz összegezni az összes költségvetési tételt, hiszen a büdzsében nem nevesítik mindegyiket. Később az év folyamán köztársasági pályázatok által válnak egyéb köztársasági eszközök elérhetővé. Az biztos, hogy az elmúlt két és fél évben, amióta ez a kormány hatalmon van, a köztársasági költségvetési eszközökből több 10 millió eurót sikerült lehívnunk a magyarlakta helyi önkormányzatok fejlesztési elképzeléseinek a megvalósítására. Ez azt bizonyítja, hogy megvalósulnak a koalíciós szerződésnek az infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó kitételei, így ilyen tekintetben jónak mondható az együttműködés – fogalmazott Pásztor Bálint.

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks