Ugrás a tartalomra

Elfogadta a parlament a közjegyzőkről szóló törvény módosítását

A Szerbiai Parlament a mai napon elfogadta a közjegyzőkről és az ingatlanforgalomról szóló törvény módosítását. A több mint 50 napja tartó ügyvédsztrájknak ezzel akár véget is érhet – vélik az illetékesek.

Varga László, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője elmondta, a közjegyzők hatásköreit definiáló törvény 2011-ben került elfogadásra, és akkor nem emelt szót ellene az ügyvédszakma. 2013-ban a jogszabály úgy módosult, hogy még inkább megerősítette a közjegyzők hatáskörét és szűkítette az ügyvédekét a szerződések megkötésénél.

Varga elmondta, az ügyvédek valószínűleg nem lesznek elégedettek a most elfogadott módosításokkal, azonban az lenne a végső cél, hogy helyreálljon a zökkenőmentes igazságszolgáltatás.

„Egy olyan megoldás lép majd hatályba, amelynek az a lényege, hogy amennyiben az ügyfél saját szerződéssel, vagy ügyvéd által előkészített szerződéssel megy el a közjegyzőhöz, akkor a közjegyzőt a közjegyzői tarifa hatvan százaléka illeti meg, tehát a díjazás hatvan százaléka.

Ez azt jelenti, hogy a díjazás egy része megmaradhat az ügyfeleknek, amennyiben ők készítik el a szerződést illetve az ügyvédeknek, amennyiben ők készítik el.

Sajnos a vajdasági, és különösen a magyarlakta területeken működő ügyvédek járulékos kárszenvedői lesznek, lettek annak a jogi kultúrának vagy kulturálatlanságnak, amely Szerbia más területein uralkodik, és amelynek a Minisztérium és a kormány megpróbálta elejét venni a közjegyzőség bevezetésével.

Biztosnak tűnik, hogy a kormány nem fog, nem kész újabb módosításokat végrehajtani attól függetlenül, hogy az ügyvédek tovább folytatják-e a sztrájkot, vagy sem” – nyilatkozta Varga László, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír