Ugrás a tartalomra

Együttmunkálkodásra van szükség

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és dr. Osztie Zoltán atya, a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének országos elnöke a Keresztény Értelmiségi Kör meghívására pénteken Szabadkán vendégeskedett.

A vendégek délelőtt meglátogatták a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart, majd a szabadkai magyar főkonzulátuson részt vettek a magyar állampolgársági eskütételen, délután pedig. 

A keresztény magyar nemzetért című előadás-közönségbeszélgetés vendégei voltak. Lezsák Sándor elmondta, hogy a fent említett programokon kívül azért érkeztek Szabadkára, hogy megtudják, a vajdasági magyarság hogyan vélekedik a nemzeti tanácsokkal kapcsolatos alkotmánybírósági döntésről és a Magyar Nemzeti Tanács lehetőségeiről.

– Nem azért jöttünk, hogy problémát keressünk, hanem hogy feladatot. Ezenkívül újból felemelő pillanat részt venni egy állampolgársági eskütételen – emelte ki Lezsák.

A választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy át kell gondolni, ki milyen Magyarországot, Kárpát-medencét akar. Hozzátette, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény hosszú távú üzenet.

– Az itt élők tudják a legjobban, hogy mikor milyen történésekre, mozzanatokra van szükségük. Azt is tudják, hogy az együttérzés kevés. Együttmunkálkodásra van szükség – hangsúlyozta Lezsák.

Osztie Zoltán atya az eskütétele előtt kiemelte, hogy a magyarországi magyarok tanulhatnának a külhoni magyaroktól.

– Mint azt Teleki Pál ki is fejti, feladat magyarnak lenni. Egy értéket, egy nemzetet kell megőrizni Európa számára. Ebben nagyon nagy szerepe van a vajdasági magyarok hagyományának, értékének is. Európa nem nélkülözheti a vajdasági magyarok jelenlétét, történelmét és mai erőfeszítéseit sem.

Mint megjegyezte, először vett részt állampolgársági eskütételen, amelyet nagyon megrendítő élményként élt meg. Korsós Tamás, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzulja a külhoni magyarok választási névjegyzékbe való feliratkozásával kapcsolatban elmondta, hogy a pénteki nappal bezárólag 138 ezer regisztrációs kérvény érkezett a Nemzeti Választási Irodához.

Szavai szerint az NVI ebből a számból 118 ezer kérvényt elfogadott. A kérelmezők közül 63 ezren romániai lakcímre kérték a választási névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést, 21 ezer délvidékre kérte az értesítést, valamint további 45 ezer kérelmezőről nem lehet tudni honnan regisztrált, mivel e-mail címre kérték az értesítést. Hozzátette, hogy mindent összevetve Vajdaságból mintegy 25 ezren iratkozhattak fel a választási névjegyzékre.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, dió
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát