Ugrás a tartalomra

Egyeztetés a kisebbségek munkájáról és szerepéről

A szerbiai nemzeti közösségek nemzeti tanácsai egyeztettek Belgrádban Ivica Dačić külügyminiszterrel az őket érintő legaktuálisabb kérdésekről, a kisebbségi tanács munkájáról és szerepükről az európai integráció folyamán. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, ismét megállapítást nyert, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolata soha nem volt még ilyen jó.

A Szerbiában létező 21 nemzeti tanács képviselői Ivica Dačić külügyminiszterrel és kormányalelnökkel tárgyaltak pénteken az őket érintő legfontosabb kérdésekről. A nemzeti tanácsok képviselői egyenként terjesztették elő gondjaikat, illetve megoldási javaslataikat. Kiemelt hangsúlyt fektettek a Szerbiában élő kisebbségek és anyaországuk kapcsolatára, illetve Szerbia és az említett országok viszonyára. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, hogy ismét megállapították: Magyarország és Szerbia kapcsolata soha nem volt még ilyen jó. “A kisebbségek szempontjából viszont jó lenne újraéleszteni a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó kormányközi vegyes bizottság munkáját, hiszen ez egyrészt az itt élő magyarság, másrészt a Magyarországon élő szerbség közti problémákat, viszonyokat tudná megtárgyalni, és én azt gondolom, hogy itt viszont sok olyan téma merülhetne fel akár az oktatás, a tájékoztatás, a hivatalos nyelv és íráshasználat vagy a kulturális témák körében, amelyeket meg kellene tárgyalni.”

A horvát kisebbséget a magyarhoz hasonló kérdések foglalkoztatják – fogalmazott Slaven Bačić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke. Felvetette a Szerbiában élő horvátok problémáit, a garantált horvát helyek kérdését a parlamentben, a hivatalos nyelvhasználatban a latin betűs írásmód használatát, valamint a horvát nyelvű tankönyvek finanszírozását. “Amitől voltaképpen tartok, az az, hogy ez a találkozó csak egy volt a formális találkozások sorában, amelyeket fel kell mutatni az Európai Unió felé, hogy időközben ezt csináltuk, ennyi meg ennyi találkozónk volt ezzel és ezzel, a találkozók eredménye azonban eddig csak kevéssé érzékelhető.”

Elhangzott, hogy a kisebbségi akcióterv első tervezete a közelmúltban készült el, és hamarosan elkezdődik az erről szóló vita. Emellett szó volt arról is, hogy Szerbián belül kell megoldani azokat a kérdéseket, amelyeket az Európai Unió vagy az anyaországok támasztanak Belgráddal szemben.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt