Ugrás a tartalomra

Egy nemzetet sem jellemezheti a reménytelenség

Csak a magyar érdekképviselet tehet a magyar közösségért – hangzott el a VMSZ kelebiai rendezvényén

A március 16-ai választások tétje, hogy lesz-e a vajdasági magyarságnak a jövőben is erős parlamenti érdekképviselete. Természetesnek vesszük, hogy magyarok vagyunk, büszkék vagyunk rá, és megéljük azt, de ez kevés a parlamenti képviselethez.

Részt kell venni a választásokon – emelte ki Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője a párt Kelebián szerda este megtartott lakossági fórumán. Majd kitérve néhány olyan momentumra, amely fontos eredményként mutatható fel a parlamentben végzett munkájuk során, és amelyek arra sarkallták a pártot, hogy a rendkívüli választásokon újra ringbe szálljanak, a többi között rámutatott, a VMSZ parlamenti képviselői törekvéseiknek köszönhető, hogy csökkentették a megélhetési lopások határértékét 5 ezer dinárra.

Pásztor Bálint elmondta, évekbe tellett, hogy bebizonyítsák a hatalmon levő többségi pártoknak, hogy ugyan pár száz dinár értékű lopásért nem lehet bírósági eljárást indítani, de a 15 ezer dináros toleranciaérték Szerbiában nagy összegnek számít.

Vannak ugyanis olyan nyugdíjasok, akiknek ennél kisebb a havi járandóságuk, illetve 27-28 százalékos a munkanélküliség, vagyis jelentős azoknak az száma, akiknek egy dinár bevételük sincs. Nem lehet legyinteni a betörések kapcsán.

Pásztor Bálint kitért arra is, hogy a VMSZ nem kívánja más szekerét tolni, a vajdasági magyarságot akarja képviselni, amit csak akkor tud megtenni, ha részt vállal a parlament munkájában. Csak akkor tudnak eredményt elérni, ha tárgyalásokat folytatnak és együttműködnek a hatalmon levő párttal, fűzte hozzá.

Fremond Árpád parlamenti képviselő is a választások tétjére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, ezek a választások négy évre szólnak, vagyis az EU-tárgyalások időszakára, ezért merőben meghatározzák majd az integrációs folyamatokat és ezáltal az ország, így a vajdasági magyarok jövőjét is.

Kitért arra, hogy a VMSZ programjának fontos szegmensét képezik a mezőgazdasági rendelkezések is, egyrészt arra törekednek majd, hogy megtartsák a támogatási rendszereket. Fontosnak tartják azt is, hogy a kis- és közepes gazdaságok esetében az egészségügyi biztosítás és a nyugdíjalap fizetése esetén más rendszert dolgozzanak ki az illetékes szervek, nem tud ugyanis ugyanannyi biztosítást fizetni a kisgazda, mint a több száz hektáron gazdálkodó termelő.

A földvásárlás kapcsán szigorúan foglalnak állást, a VMSZ álláspontja szerint a külföldi érdeklődők csak az integrációs folyamatok lezárása után vásárolhatnak termőföldet, elkerülve ezzel, hogy a külföldiek olcsón, jó minőségű termőföldekhez jussanak. Véleménye szerint az országnak meg kellene őriznie értékeit, nem engedheti meg, hogy egyesek tönkretegyék a mezőgazdaságot.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere arra hívta fel a jelen levő polgárok figyelmét, hogy fontos a szavazáson való részvétel, mivel bár köztársasági választásokról van szó, mégis a magyar parlamenti érdekképviselet jelentős mértékben kihatással van az önkormányzat fejlődési lehetőségeire, utalva a nagyberuházásokra, valamint a város fejlesztési lehetőségeire.

Paskó Csaba, Kelebia plébánosa összefoglalva az elmúlt évek következményeit, rámutatott, romlott az egészségügyi ellátás, a közoktatás, elvesztek a családi értékek, romlott a gazdasági helyzet, egyre inkább felüti fejét a korrupció, mélypontra került a délvidéki magyarság.

Egyesek elhagyták otthonukat, és külföldre költöztek. Paskó atya kiemelte, javítani ezen a helyzeten csak akkor lehet, ha a sorsunkat a kezünkbe vesszük. Csak olyan pártot érdemes támogatni, amely értékeli a becsületes munkát, felszámolja a korrupciót, tesz a közbiztonságért, és lehetőséget ad a családoknak, hogy keresztény hitben neveljék családjukat.

Ugyanakkor képes is lesz arra, hogy az ígéreteit betartsa – tette hozzá.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt