Ugrás a tartalomra

Egy délután 5688 aláírás

Kihirdették a VMSZ és koalíciós partnereinek tartományi választási listáját

A tartományi parlamenti választásokra összeállított teljes, vagyis 120 képviselőjelöltet tartalmazó listát, és az annak támogatására összegyűjtött 5688 aláírást tegnap délelőtt adta át a Vajdasági Magyar Szövetség. A listát koalíciós partnereivel, a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal közösen állította a párt. Mint azt Pásztor István listavezető, a VMSZ elnöke elmondta, nagy köszönettel tartoznak a polgároknak és az aktivistáknak is azért, hogy mindössze négy óra alatt össze tudott gyűlni több mint öt és fél ezer aláírás.

– Az aláírásgyűjtés véleményem szerint előzetes véleménynyilvánításként is felfogható az összefogás mellett és a közbeszéd stílusa mellett. Arról tanúskodott, hogy a vajdasági magyarok nem kérnek a gyűlöletbeszédből, nem kérnek az áskálódásból és sárdobálásból. Kiszámítható, racionális, nyugodt politika mellett állnak ki – értékelte a lista átadását követően adott nyilatkozatában Pásztor István.

A következő hetekben, a kampány alatt, mint közölte, elsősorban arra kell összpontosítani, hogy elszámoljanak az eddigi teljesítményükkel, s hogy elmondják a jövővel kapcsolatos elképzeléseiket.

– Az a feladatunk, hogy hitet, reménykedést keltsünk az emberekben, hiszen megvan ehhez a szükséges alap is. Arról kell őket meggyőznünk, hogy április 24-én az ő érdekük élni a választás jogával, s bekarikázni a biztos pontot. Ezáltal erősíthetnek minket a vajdasági parlament munkájában. Arra számítunk, hogy a választásokat követően a magyar közösségnek legalább olyan erős parlamenti képviselete lesz, mint amilyen az elmúlt négy évben volt.

A VMSZ-nek és koalíciós partnereinek tartományi választási listájáról szólva a pártelnök kiemelte, meggyőződése, hogy egy meglehetősen reprezentatív lista állt össze.

– Vajdaság egész területéről származó kiváló emberek szerepelnek a listán. Vannak közöttünk olyanok is, akik az előző mandátum alatt is itt voltak a képviselőházban, de rengeteg új ember is van, fiatalok, akik közmegbecsülésnek örvendenek a szakmájukban és a saját közösségükben. Olyanok, akik szakmailag felkészültek, politikailag elkötelezettek. Azt hiszem, a lista mindenkinek a büszkeségére szolgálhat, én, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként és a koalíciós partnerek mindenképpen büszkék vagyunk erre a névsorra, erre a reprezentatív listára.

A Tartományi Választási Bizottság nevében Jelena Zlojutro bizottsági tag vette át a VMSZ listáját és támogató aláírásait. A listák kihirdetésének sorrendjétől függ ugyan, de valószínűsíthető, hogy a párt az ötödik sorszámot fogja kapni. Az éjszaka folyamán a választási listákat már átadta a Szerb Haladó Párt, a Demokrata Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga.

 ÚJ VÁLASZTÁSI ELV

Ahogyan arról korábban már írtunk lapunkban, az idei tartományi parlamenti választás különbözni fog a korábbi vajdasági voksolásoktól, hiszen az eddigi vegyes választási rendszer helyett most első alkalommal részarányos rendszer szerint zajlik majd, akár a köztársasági szinten. Magyarán, nem lesz e tekintetben különbség a két hatalmi szint között. Egyéni listás jelöltek tehát nem lesznek, minden proporcionális, vagyis pártlistás alapon történik, ekképp osztják el az indulók között a mandátumokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, egyfordulós lesz a tartományi voksolás is, míg korábban a második körben szavaztak a polgárok a két versenyben maradt egyéni jelölt valamelyikére.

Erről a Vajdaságban újnak számító módszerről egyébként a vajdasági parlament jelenlegi összetétele döntött a Vajdasági Szociáldemokrata Liga kezdeményezésére, a Vajdaságban ellenzékinek számító pártok támogatásával, a Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség tiltakozása mellett. E két párt azt nehezményezte, hogy ekképp olyan községek is lesznek, melyek nem tudnak majd képviselőt delegálni a házba a kisebb számú szavazó miatt, a többségi elv pedig éppen ezt a problémát hidalta át eddig, a kétfordulós, egyéni jelöltes listák állítása révén. Ezzel a módszerrel került kiosztásra a tartományi parlament mandátumainak fele. A házban 120 képviselő foglal helyet összesen, s mostantól tehát már mindannyian a részarányos szavazás révén jutnak majd be. Pásztor István a minap is hangot adott annak a véleményének, hogy a tartományi parlament új összetételének újra kell majd gondolnia a vajdasági rendszert, és módosítani kell azon, ha a többség véleménye ezt látja jónak.

Szerző (Forrás)
v-ár, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben