Ugrás a tartalomra

Dušan Vujović az új pénzügyminiszter

Csökkenhetnek a nyugdíjak és a fizetések Szerbiában – így oldaná meg a szerb gazdaság gondjait a kormány. Pénzügyminisztert választottak a szerb köztársasági parlamenti képviselők. Dušan Vujović eddigi gazdasági miniszter tölti be ezután a tisztséget. A pártfüggetlen szakember egy hároméves program által tervezi rendezni az ország pénzügyi helyzetét.

Szerbia júliusban mintegy 107 milliárd dinár többletet valósított meg – ismertette Ivica Dačić, a kormány első alelnöke. Ez azonban nem állandó jellegű. Az országnak számos olyan intézkedést kell még végrehajtania, amely a gazdasági növekedését biztosíthatja. Dušan Vujović stratégiája négy pilléren alapszik. „Az első az állami költségek csökkentése, beleértve a fizetések és nyugdíjak csökkentését. A cél minimalizálni a szociális és politikai költségeket. A második a szürke gazdaság elleni harc és a dohánycsempészet megakadályozása, valamint a jövedékadó megnövelése történelmi szintre. A harmadik az adóalap bővítése és az adómegfizettetés hatékonyságának növelése” – mondta Ivica Dačić.

A közintézmények munkájának hatékonyságát is növelnék, hogy ezentúl ne kiadást, hanem bevételt jelentsenek a szerb állam számára. A tervet hároméves programba foglalják a Nemzetközi Monetáris Alappal. A Világbankkal és az Európai Unióval kívánnak együttműködni a megvalósítása érdekében négy éven keresztül. „A magánszektorban van a jövő, az államnak egyszerűen segítenie kell egy ilyen jövő megteremtését” – nyilatkozta Aleksandra Tomić, a Szerb Haladó Párt köztársasági parlamenti képviselője.

Pásztor Bálint szerint Szerbiának egy olyan erős jogállammá kell válnia, amelyben mindenki fizeti az adót, és tiszteletben tartja a törvényeket. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője elmondta, csakis egy rendezett és tisztességes állam tud versenyképes lenni és becsalogatni a befektetőket, amelyek majd hozzájárulnak az ország gazdasági fejlődéséhez. Pásztor Bálint a mezőgazdasági termelők érdekeiről is szólt. „Azt követeljük, hogy minden mezőgazdasági termelő, aki tevékenységéből él, fizesse a kötelező szociális biztosítását, de az állam a megművelt birtokaik nagyságával és az abból származó bevételük mennyiségével arányosan fizettesse meg azt.”

A megvalósítás érdekében egy munkacsoport létrehozását, valamint a kötelező szociális biztosításról szóló 2004-es törvény módosítását javasolta. A szavazást a képviselők vitája előzte meg. A képviselők nagy többséggel nemcsak a pénzügyminisztert szavazták meg, hanem terveit is, amely 3 éve múlva várhatóan az államadósság és a deficit csökkentéséhez vezet. Az ülés végén Dušan Vujović letette a miniszteri esküt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt