Ugrás a tartalomra

A DP nem egyeztetett a nyilatkozatról a Ligával és a VMSZ-szel

Belgrád – A Demokrata Párt nem egyeztetett a koalíciós partnereivel, a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával és a Vajdasági Magyar Szövetséggel a Vajdaság AT alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat kapcsán, tudta meg a Danas.

Bojan Pajtić vajdasági kormányfő bejelentette, hogy a tartományi parlament szerdán elfogad majd egy nyilatkozatot Vajdaság AT alkotmányos és törvényes jogainak védelméről. Pajtić a médiához írásban eljuttatott nyilatkozatában említi, hogy a nyilatkozat „komolyan figyelmeztet arra, hogy az autonómia elvének, az alkotmányos és törvényes megoldásoknak a tiszteletben nem tartása gyengíti a jogállamot és az európai demokratikus gyakorlatot, ami által veszélyezteti a felelősségteljes állam stabil és normális működését”.

Bojan Kostreš, a VSZL elnökhelyettese a kijelentés kapcsán a Danasnak elmondta, hogy egyetlen, a Vajdaság autonómiájának elért szintjét szavatoló vagy növelő nyilatkozatot sem fogadhat el a Tartományi Képviselőház az LSZV képviselőinek szavazatai nélkül.

- Azt kérjük a DP-től, magyarázza el nekünk, vajon a javaslatukat napi politikai célokra kívánják felhasználni, vagy ez egy őszinte szándék, amellyel határozottan harcolni kívánnak Vajdaság autonómiájáért.

Kostreš emlékeztet, hogy „ugyanezek a szereplők, akik ezt a nyilatkozatot megfogalmazták, egyik napról a másikra elálltak Vajdaság AT Végrehajtótanácsának platformjától, vagyis a törvényhozói, végrehajtói és bírói hatalomtól, a saját bevételektől és vagyontól, melyeket a platform értelmében szavatolni kellett volna Szerbia Alkotmányának”.

- Csodálkozunk, mivel erről nem egyeztettünk, és nem világos a számunkra, miért nem kapcsolták be a koalíciós partnereket a nyilatkozat megfogalmazásának folyamatába. A Liga elvszerűen azért száll síkra, hogy Vajdaság Képviselőháza legyen az a hely, ahol ilyen döntéseket meghoznak, és a vajdasági parlament elnökét nem lehet megkerülni vagy kijátszani ilyen fontos döntések meghozatalát illetően, amennyiben azok nem napi politikai célokat és egyesek önreklámozását szolgálják – mutatott rá Kostreš. A kérdésre, hogy vajon az LSZV támogatni fogja-e a nyilatkozatot, amennyiben nem kapnak választ a DP-től ezekre a kérdésekre, Kostreš elmondta, hogy erről a párt elnökségének keddi ülésén határoznak majd.

A VMSZ-ben tegnap nem tudtunk választ kapni a kérdésre, hogy pontosak-e a Danas nem hivatalos értesülései arról, hogy a DP nem egyeztetett velük a nyilatkozatot illetően. Az LDP tartományi bizottságának elnöke, Dušan Mijić támogatta a nyilatkozatban javasoltakat, úgy értékelve, hogy ezzel a dokumentummal a Tartományi Képviselőháznak kezdeményeznie kellene az Alkotmány módosítását is.

A tartományi parlamentben ellenzéki SZHP ebben a nyilatkozatban a szeparatista kísérletet lát. Az SZHP alelnöke, Goran Knežević elmondta, hogy a tartományi hatalom úgy határozott, hogy a szeparatista törekvéseit a Szerbia ellen felhozott vádaskodások révén és az állítólagos „vajdasági” kérdés internnacionalizálásával kívánja folytatni, mivel az aktuális Kormány többé nem támogatja az állam további dezintegrációját. „A nyilatkozat a tartományi kormány menekülése a felelősség elől az elmúlt évek kétségbeejtő eredményei miatt, valamint a tartomány vezető pozícióban lévő politikusainak bűncselekményeivel kapcsolatos felelősség elkendőzése”, fogalmazott az SZHP alelnöke.

Míg az SZPSZ-ben azt kérdezik, vajon miért épp ebben a nehéz pillanatban kerül sor a nyilatkozatra, addig az SZDP felszólítja a DP elnökét, Dragan Đilast, hogy támogatja-e „a helyettese szégyenteljes politikáját”.

A DP közölte, hogy nem kíván válaszolni az SZHP napi politikai támadásaira, amíg nem hoznak döntést Brüsszel javaslatáról a Belgád és Prishtina közti tárgyalásokat követően. „Az SZHP és az SZDP szeparatizmusra vonatkozó kitalációi annyira becstelen és illetlen, hogy erről tárgyalni sem kívánunk.”

Mit tartalmaz a nyilatkozat javaslata

A Vajdaság AT alkotmányos és törvényes jogainak védelméről beterjesztett nyilatkozat megállapítja a tartományi szervek jogainak és hatásköreinek megsértését, és követeli a köztársasági hatalomtól a jogok és kötelezettségek tiszteletben tartását Vajdaság autonómiájának kérdésében. „Vajdaság autonómiája a polgárainak történelmi és természetes joga, és az ő akaratukkal összhangban Vajdaság Szerbia része. Ebben a szellemben Vajdaság autonómiáját Szerbia Alkotmánya a szabályozza és jogot biztosít számára a különbözőségre, beleértve a hatalom decentralizációját, hatáskörök megosztását és a tartomány polgárai érdekeit szolgáló bizonyos feladatok önálló elvégzését”, áll a nyilatkozatjavaslatban. Úgy értékelik, hogy folyamatban van Vajdaság szerzett jogainak csorbítása, ami „példátlan a modern európai joggyakorlatban”, valamint a köztársasági kormány a tartományi szervekkel való konzultáció nélkül, alkotmányellenes módon kezdett el rendelkezni a tartományi vagyon felett.

 

Szerző (Forrás)
Lidija Valtner, Danas
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks