Ugrás a tartalomra

Döntésközelbe jutni

Meg kell ragadni minden alkalmat a mezőgazdaság fejlesztésére – Juhász Attila és Szabó József a bácsfeketehegyi Gazdakörben

A jövő heti választások utáni négy év rendkívül fontos lesz a mezőgazdaság további alakulása szempontjából. A csatlakozási folyamatban hozott döntések húsz-harminc évre meghatározzák az ágazat gazdálkodási feltételeit. Lényeges tehát, hogy legyen minél több képviselőnk, legyünk ott a döntések meghozatalának közelében.

A fentieket Juhász Attila tartományi képviselő, a mezőgazdasági bizottság tagja mondta szerdán este a bácsfeketehegyi Gazdakör tagjaival tartott beszélgetésen. A képviselő hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban négy kérdés megoldását fogják szorgalmazni.

Az első a földművesek nyugdíj- és egészségügyi biztosításának megoldása olyképpen, hogy a termelők a tulajdonukban levő föld arányában fizessenek. Korlátozni kell a külföldiek termőföldhöz való jutását, kialakítani a megbízható támogatási rendszert, mert ez a tervezhetőség feltétele és ki kell alakítani a falugazdász-hálózatot, hogy a legfontosabb kérdésekben a termelőknek segítsége legyen.

A megbeszélésen Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója az alap tevékenységéről szólva elmondta, hogy az alap eddigi működése során több mint ezeregyszáz hitelt osztott ki és az idén is mintegy 6 millió eurónyi dinár áll majd a pályázók rendelkezésére.

Az idén is lehet hitelt kérni öntözési rendszerek kialakítására, fóliasátrak építésére, szőlő telepítésére, a géppark felújítására, méhészeti felszerelésre, juh- és kecsketenyésztés fejlesztésére, jégvédelmi hálókra és gabonatárolók építésére.

Tény, hogy az elmúlt esztendőkben megnőtt a magyar emberek bizalma az alap felé, hiszen kezdetben mindössze 4 százalékot tett ki a magyar igénylők aránya, mára ez a szám meghaladja a 30 százalékot is. Az igazgató azonban azt is elmondta, hogy a kishegyesi községből az idén még egyetlen hiteligénylő sem akadt.

A Gazdakör tagjai a szerda esti összejövetelen két termékbemutatót is megtekintettek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.I.
Többi hír
Megválasztották a tartományi képviselőház elnökévé Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottsága eln
Juhász Bálint: Megvolt a szándék a parlament megalakításakor az ellenzékkel való együttműködésre
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks