Ugrás a tartalomra

Deli Andor: A gazdasági reformok mellett a kisebbségi témák is fontosak

Szerbiának folytatnia kell a társadalmi és a gazdasági reformokat, emellett az ország külpolitikáját és az Oroszországgal való viszonyt össze kell hangolnia az Európai Unióval. Ez áll a Szerbiára vonatkozó rezolúció-tervezetben, amelyet David McAllister az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője készített elő.

A joguralomra és jogállamra vonatkozó 23. és 24. fejezet mielőbbi megnyitásának érdekében az igazságszolgáltatásban is reformokra lesz szükség. A tavalyi évhez képest gyorsítani és eredményesebbé kell tenni a Belgrád és Prishtina közötti párbeszédet. McAllister kiemelte, dicséretes a regionális kapcsolatok fejlődése. Erre mutat az albán kormányfő Belgrádban tett novemberi látogatása. Szerbia sikeresnek mondhatja magát a korrupció elleni harcban is.

A rezolúció-tervezetet az Európai Parlament külpolitikai bizottsága vitatja meg, elfogadására pedig márciusban kerül sor.

Deli Andor vajdasági származású fideszes EP-képviselő fontosnak tartja, hogy a gazdasági reformok mellett a kisebbséget érintő témák is bekerüljenek a tervezetbe. „Nekünk most igazából az a célunk, és a képviselőtársaimmal ezen fogunk dolgozni a Fidesz-KDNP delegációban, hogy a kisebbségi témakör is felzárkózzon a nagypolitikai kérdések mellé. Ugyanis, azt tudjuk, hogy az EU-ban a kisebbségi kérdéskör nem a legnépszerűbb témakörnek számít, ugyanakkor nekünk nagyon fontos, hogy hangsúlyosan megjelenjen ebben a rezolúció-tervezetben. Ne csak az ilyen nagy témák jelenjenek meg, hanem a mi érdekeink is ott szerepeljenek.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP