Ugrás a tartalomra

Deli Andor az EU-s tagjelölt országokra vonatkozó árvízvédelmi tervezetet nyújtott be az EP-ben

Az európai uniós tagjelölt országokra is kiterjedő, árvízvédelemmel foglalkozó határozattervezetet nyújtott be az Európai Parlamentben Deli Andor, a Fidesz-KDNP vajdasági európai parlamenti képviselője - jelentette be ő maga a szabadkai Pannon RTV pénteki híradójában.

A politikus elmondta, a Fidesz-KDNP-s képviselők támogatásával adta be az említett, árvízvédelemről szóló határozattervezetet, amely elsősorban a balkáni országokkal foglalkozik, vagyis a beadvány nem csak az uniós tagországokat érinti, hanem kiterjed a tagjelöltekre is. Így nemcsak a közelmúltban árvíz sújtotta EU-tag Horvátországra és Bulgáriára terjed majd ki ennek a hatásköre, hanem konkrétan Szerbiára és Bosznia-Hercegovinára is, ahol májusban súlyos árvizek pusztítottak – magyarázta Deli.

„Ennek a határozatnak nemcsak a szolidaritás és az empátia kifejezése a lényege, hanem az, hogy megsürgessük az Európai Bizottságot, minél előbb kerüljenek kifizetésre a kártérítési pénzek. Tudjuk, hogy a terepen a helyreállítási munkálatokra rengeteg pénz kell” - részletezte.

Emellett azt javasolták, hogy a tagjelölt országokat is kapcsolják be az Európai Unióban már működő katasztrófavédelmi mechanizmusokba, programokba, amelyekkel könnyebben előre lehet jelezni bizonyos helyzeteket, illetve a védekezés is könnyebbé, szervezettebbé tud válni.

Mindezeken túlmenően a határozattervezet tartalmaz az előcsatlakozási alapokra (IPA) vonatkozó pontot is, amely szerint ezekben hangsúlyosabb szerepet kell biztosítani a katasztrófavédelmi programoknak, de olyan módon, hogy közben a többi programra is jusson pénz.

Szerbia európai uniós jövőjét illetően kifejtette: hosszú út áll még Belgrád előtt, hiszen az előnyösebb helyzetből induló országok is átlagosan 6-8 év alatt zárták le a csatlakozási tárgyalásokat. Túl optimistának nevezte azt a szerb politikusok által hangoztatott megállapítást, amely szerint Szerbia 2020-ra az EU tagjává válik, de – mint mondta – a csatlakozással kapcsolatban az EU-ban mindig elhangzik, hogy leginkább Szerbián múlik minden, vagyis hogy milyen gyorsan tudja teljesíteni azokat az elvárásokat, amelyeket az EU-tagság megkövetel.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, MTI
Többi hír