Ugrás a tartalomra

Delagacija Skupštine APV na III Godišnjem forumu EU strategije za Dunavski region

Novi Sad, 26. jun – Predsednik Skuštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji u Beču učestvuje na III Godišnjem forumu EU Strategije za Dunavski region, predstavio je danas članovima Saveta podunavskih gradova i regija predlog projekta za izvođenje sanacionih radova na nasipima reke Save, koji su u ingerenciji JVP „Vode Vojvodine“, a koji su devastirani nakon majskih velikih poplava u Republici Srbiji.

Obraćajući se predstavnicima velikog broja gradova, regija i država duž Dunava, predsednik Pastor je istakao da, za razliku od drugih projekata koji su rezultat ljudske projekcije lepše budućnosti, ovaj projekat je posledica prinude i nezapamćene prirodne katastrofe koja je zadesila našu zemlju.

„Poplave u našem zemlji su dale i odgovor na pitanje da li treba graditi dunavski identitet. Ne treba ga graditi jer on već postoji. Odraz tog identiteta je solidarnost i pomoć koju smo dobili kada nam je bilo veoma teško i na čemu se još jednom najsrdačnije zahvaljujemo. Štete od posledica poplava u našoj zemlji su ogromne i realizacija projekata koji predstavljamo bi značajno doprinela da obnovimo i saniramo mrežu nasipa u jednom delu Vojvodine“, rekao je predsednik Pastor.

Predstavnici Saveta podunavskih gradova i regija istakli su da će ovaj projekat, čiji je nosilac Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i šumarstvo, a koji je vredan oko milijardu dinara, staviti na listu prioriteta i razmotriti sve načine i mogućnosti za pomoć u njegovoj realizaciji.

Zajedno sa potpredsednicima Skupštine APV, Anom Tomanovom Makanovom, Milivojem Vrebalovim i Đorđem Milićevićem, i sekretarom Skupštine APV Miloradom Gašićem, predsednik Pastor danas i sutra učestvuje na godišnjem Forumu EU Strategije za Dunavski region , koji je centralni godišnji događaj u okviru EU strategije za Dunavski region. Ovaj Forum okuplja učesnike iz celog Dunavskog regiona, sa ciljem utvrđivanja strateških putanja, razmene mišljenja i primera dobre prakse u okviru dunavske saradnje.

Uvodne govore na ovom važnom skupu, pod sloganom „Mi rastemo zajedno-zajedno mi rastemo“, održali su Sebastian Kurc, ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije, gradonačelnik Beča Mihael Hojpl, a skupu prisustvuje i ministar inostranih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Kako je naglašeno, deo slogana ovogodišnjeg Foruma „Mi rastemo zajedno“, predstavlja evropski cilj ekonomske, teritorijalne i socijalne kohezije što je važno za održivi razvoj Dunavskog regiona, dok deo slogana „Zajedno mi rastemo“, predstavlja uverenje da će proces intergacija biti od značaja svima koji su u njih uključeni, te da će ta saradnja značno doprineti rastu i međunarodnoj konkuretnosti Dunavskog regiona.

U okviru mnogobrojnih tematskih sesija, učesnici ove konferencije razgovarali su o temama „Dunavski potencijal-prevazilaženje razlika“, „Izazovi Dunava-Ulaganje u ljude“, „Dunavske različitosti“ i drugo. Posebna pažnja posvećena je povezivanju dunavskih regiona u oblastima ekonomije, niske emisije ugljen-dioksida u Dunavskom regionu, modelima razvoja turizma, aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine, obrazovanju,stručnoj edukaciji i mogućnostima korišćenja EU fondova..

Učesnici godišnjeg Foruma, posebno su se bavili značajem inkluzivnog, održivog rasta kao fokusa i preduslova za prosperitet, prilagođenosti evropskih politika svim interesnim grupama u cilju stvaranja konkurentnog Dunavskog regiona, kao i temom upravljanja, kao kriterijuma sprovođenja uspešne strategije za Dunavski region.

Na ovom forumu je još jednom ocenjeno da aktivnosti u okviru Dunavskog regiona, koji odlikuje socio-ekonomska, politička i svaka druga heterogenost, predstavljaju veliki izazov i priliku za njegov razvoj.

Ovaj Forum zajednički organizuju Evropska komisija, Republika Austrija i Grad Beč.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír