Ugrás a tartalomra

Csakis szervezetten

2001-től 2008-ig négyszázezer munkahely szűnt meg, ebből kilencvenezren dolgoztak a fémiparban

A Tartományi Képviselőház nagytermében kedden megtartották a vajdasági fémipari klaszter (Vojvodina Metal Cluster – VMC) második közgyűlését.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte, hogy a vajdasági fémipari klaszter a tartomány iparára nézve nagy jelentőséggel bír. A kis- és középvállalkozások túl kicsik ahhoz, hogy megteremtsék maguk számára az előrehaladás lehetőségét, a nagy piacokra való behatolás nem sok sikerrel kecsegtet számukra, a klaszterbe való szerveződéssel nagyobbak az esélyeik.

Az elmúlt években sok kísérlet volt arra, hogy Vajdaság területén a klaszterekbe való tömörülés folyamata meginduljon, ezen kísérletek közül a fémipari klaszter jutott a legtovább.

Ezt alátámasztja, hogy ez a második évi közgyűlésük, és hogy folyamatosan növekszik a tagságuk.

El kellene gondolkodni egy olyan jellegű iparosodási folyamat beindításáról Vajdaságban, amelyben nemcsak a modern, hanem a tradicionális ipar is helyet kapna. E tekintetben a fémipari klaszter ennek a folyamatnak az esélyeit növelni tudja.

A 2001-től 2008-ig terjedő időszakban 400 000 munkahely szűnt meg, ebből 90 ezren voltak, akik a fémiparban dolgoztak. Emiatt csökkent a fémipar hozzájárulása az ország gazdasági teljesítményéhez. A vajdasági export 26,2 százalékát azonban ma is fémipari termékek teszik ki, és ez érzékelteti az iparág jelentőségét, szögezte le Pásztor.

Miroslav Vasin gazdasági, munkaügyi és nemek egyenjogúságával foglalkozó tartományi titkár elmondta, hogy a VMC országszerte a legjobb példa a klaszterszerveződések bemutatására, amelyek a kis- és középvállalkozások működését serkentik.

Ezeknek a vállalatoknak az egyesülés jelenti az egyedüli lehetőséget a sikeres működésre. Az olyan nagy piacokra való betörés, mint Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország vagy Kína csakis szervezetten és egyesületekbe való tömörülésekkel lehetséges. Az a célunk, hogy az év végéig mindegyik gazdasági szektorban klaszterek alakuljanak meg, mondta Vasin.

Branislav Bugarski tartományi régióközi együttműködési és önkormányzati tartományi titkár kiemelte, hogy a klaszterok lehetővé teszik a szerbiai termékek nemzetközi piacokon való részvételét, ugyanakkor külföldi beruházókat is vonzanak az országba.

A tartományi régióközi együttműködési és önkormányzati titkárság segíti a gazdasági kapcsolatok kiépítését a külföldi városokkal és régiókkal. A titkárság az év végéig egy stratégiát dolgoz ki, amely élelmiszeriparra, a mezőgazdaságra és a fémiparra helyezi a hangsúlyt, közölte Bugarski.

Ljubiša Radenović, a VMC közgyűlésének elnöke elmondta, hogy a vajdasági fémipari klaszter fejlesztésére nagyrészt európai uniós pénzből 840 ezer eurót költöttek, amely így Szerbiában az unió által második leginkább támogatott projekt.

Kezdetben 57 cég képviseltette magát a VMC-ben, ma a számuk 116-ra nőtt, tavaly 300 millió eurós áruforgalmat jegyeztek. A politikának több figyelmet kellene szentelnie a fémipari klaszterre és azokra, akik exportálják az árut, valamint azokra, akik munkásokat alkalmaznak, fejtette ki Radenović.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Vadócz Márk
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks