Ugrás a tartalomra

Cilj je uništenje koalicije

Mnogi govore o poslednjim danima pokrajinske vladajuće koalicije. Javnost se možda nije ni iznenadila da se toliko izoštrila situacija između Lige Socijaldemokrata Vojvodine i Saveza Vojvođanskih Mađara, jer su proteklih meseci bili svedoci konstantnih napada protiv SVM-a, bilo da se radilo o poslaniku stranke u Evropskom Parlamentu, bilo o pojedinim odlukama poslaničke grupe SVM-a. Nakon smene direktora Vojvodinašuma je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a dao neuobičajeno oštru izjavu kada je rekao da neće održati koaliciju po svaku cenu i ako se ne nađe rešenje u vezi imenovanja direktora navedene institucije, odnosno ako se raniji direktor ne vrati na tu funkciju, onda će njegova stranka jednostavno napustiti koaliciju i neće prisustvovati ni onoj konsultaciji, koja je sazvana za petak i čiji je cilj rešavanje problema unutar koalicije. Nastalu situaciju za Mađar so ocenjuje politički analitičar Mihal Ramač.

Jesmo li stigli do tačke kad se može postaviti pitanje: da li se uopšte može naći rešenje unutar vojvođanske koalicije?

– Sve je manja šansa da se nađe bilo kakvo rešenje. Srpska Napredna Stranka se odlučila da po svaku cenu obori vojvođansku vlast. Za ovu tvrdnju naravno, nemam dokaze, ali prema mom viđenju su naprednjaci našli partnera za ostvarivanje ovog cilja. Liga Socijaldemokrata Vojvodine je poslednjih meseci činila sve što je u njenoj moći da upropasti pokrajinsku koaliciju, da razbije njeno jedinstvo.

Šta bi bilo bolje za Vojvodinu: ako bi se raskinula koalicija i ako bi se raspisali vanredni izbori, ili ako bi koalicija opstala da se još više od godinu dana svađaju njene članice?

– Ja znam samo da je najbolje rešenje stabilno pokrajinsko vođstvo koje zna da usko sarađuje sa republičkom vlašću. To je danas nezamislivo jer republičkoj vlasti ne odgovara stabilno vođstvo u Vojvodini. Zbog toga se i odlučila da iznutra razbije postojeću vojvođansku koaliciju. A to je najgore rešenje za žitelje pokrajine, u to sam siguran. Donosi neizračunjivost, a cenjkanje među vodećim partijama rezultira stanje koje ne donosi ništa dobro za obične građane.

Savez Vojvođanskih Mađara je na republičkom nivou koalicioni partner Srpske Napredne Stranke. Da li ova činjenica čini problematičnim opstanak pokrajinske koalicije?

– SVM je dao nedvosmislen odgovor na pitanje zbog čega je pristao kao manjinska stranka na koaliciju sa naprednjacima. SVM na republičkom nivou ne igra vodeću ulogu, nije jezičak na vagi. Jedna je od onih stranaka koje zastupaju manjinske interese a koje su takođe članice republičke koalicije. Nisu tu samo Mađari, nego i Bošnjaci i pripadnici drugih nacionalnih zajednica. Zbog toga ne vidim razloga zbog čega bi smetalo nekome u Novom Sadu da je na svoj skroman, ali za mađarsku zajednicu ipak važan način SVM deo republičke vlasti.

Prema jednom od mogućih scenarija bi SVM mogao napustiti pokrajinsku većinu koja bi opstala pomoću Demokratske Stranke, Lige Socijaldemokrata Vojvodine odnosno Socijaldemokratske Stranke Borisa Tadića. Kako bi funkcionisala ovakva većina?

–Funkcionisala bi na osnovu interesa, pre svega materijalnih. Stabilnu političku situaciju ovakvo rešenje ne bi rezultiralo, u to možemo biti sigurni. Cilj Srpske Napredne Stranke bi i dalje bio razbijanje ove koalicije bez obzira na to što bi u tom slučaju bilo manje stranaka u vlasti. Cilj naprednjaka je preuzimanje vlasti u Vojvodini na sledećim izborima.

Ako se uspe u nameri da se koalicija dovoljno oslabi da li je verovatnije raspisivanje vanrednih izbora ili je verovatnija rekonstrukcija vlade?

– Cilj rekonstrukcija će biti da se potegnu određeni koraci do izbora. Računam da će izbora biti početkom 2016 godine jer je situacija isuviše osetljiva da bi vojvođanska vlada mogla duže da opstane.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása