Ugrás a tartalomra

Cél a hatékonyabb energiafelhasználás

Energiaügyi konferencia a Tartományi Képviselőházban

Szerbia sokat tanulhat a környező országoktól az energiaügy terén, az EU-s csatlakozással pedig még egy fontos lépést tesz az energiahatékonysági felzárkózásban – hangzott el tegnap a Tartományi Képviselőházban, a Nemzetközi Energiaügyi Fórum első napján.

A rendezvényen több ország négyszáz képviselője vett részt.Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a sajtóhoz intézett nyilatkozatában elmondta, a jubiláló konferencia kiváló alkalom az energiaügyi helyzet átértelmezésére.

– A vajdasági képviselőház társszervezője és védnöke az Energiaügyi Fórumnak, amelyet az elmúlt tíz évben minden szeptemberben megszerveztünk, és alkalmunk nyílt az idevágó kérdéseket megvitatni a szakma, a politika képviselőivel.

Ezen a két napon az energiatranzícióról beszélünk, tehát arról, hogy az energiaügy is átalakulóban van, mint a társadalom, és ez a transzformáció nem az adott pillanathoz kötött, hanem folyamatos.

Ezért fontos, hogy a szakma, a politika és a tudomány körüljárja a kiaknázatlan lehetőségeket tartományi, országos, európai vagy akár világviszonylatban.

Azért fontos ez a tanácskozás, hogy megtaláljuk azokat az alternatív lehetőségeket, amelyek a hatékonyabb energiafelhasználáshoz vezetnek – nyilatkozta Pásztor, majd hozzáfűzte:

– A fórum kiválóan példázza az energiaügyi együttműködést a régióban, itt vannak a külföldi tudományos és szakmai élet képviselői, a politikai döntéshozók, akik mind kifejtik véleményüket, meglátásaikat.

Számunkra ez borzasztóan fontos, mert úgy gondolom, akad tanulnivalónk e téren.

Sajnos ebben a szférában sem élenjáró a tartomány és az ország, Magyarország például előttünk jár, Ausztriáról és Németországról nem is beszélve.

Ez viszont nem jelenti azt hogy siránkoznunk kellene, hanem fel kell zárkóznunk, az ilyen konferenciák pedig kiváló lehetőséget adnak erre.

Ságvári Pál, a magyar külgazdasági és a külügyminisztérium utazó nagykövete elmondta, Szerbia és Magyarország között kézzel fogható különbségek vannak az energiaügyet illetően.

– Magyarország tíz évvel ezelőtt döntött úgy, hogy kinyitja energiapiacát, és tranzitpozícióba rendezkedik be.

Ezzel felvette a kapcsolatokat a szomszédos országokkal, egy összekapcsolt energiarendszert létrehozva.

Magyarország érdeke így tehát az lett, hogy a partnereivel, vagyis szomszédaival egy kiegyensúlyozott energiahálózatot üzemeltessen, ennél fogva pedig Szerbia idevágó intézkedéseit is fontosnak tartja, amelynek várható EU-s csatlakozása még inkább elő fogja segíteni a szomszédunk energiaügyi felzárkózását, piacának megnyitását.

Magyarország jelenleg az energiarendszer kétoldali használati kiépítésén dolgozik, tehát azon, hogy a földgáz-áramlás mindkét irányban megvalósítható legyen.

Két projektumunk van, az egyik Horvátországgal, a másik Romániával. Ezek is fontosak lehetnek Szerbia számára, hiszen ha megvalósulnak ezek a tervezetek, Szerbia is kihasználhatja ezeket a forrásokat – magyarázta az utazó nagykövet.

Dr. Tihomir Simić, a konferencia elnöke beszédében kifejtette, hogy a jubiláris, tizedik fórum rengeteg új kérdés megválaszolására ad lehetőséget, viszont számot is kell vetni arról, hogy az elmúlt időszakban mi valósult meg az energiaügy terén.

– Szomszédaink jelentős előrelépést értek el az energiabiztonság fejlesztésében, az energiahatékonyság színvonalának növelésében, a megújuló energiaforrások kiaknázásában.

Magyarország lépései ékes példa erre. Hogy mindezt Szerbia is elérje, programtervekre, nemzeti fejlesztési stratégiákra is szüksége lesz.

Emellett összehangolt munkát kell végeznie az illetékeseknek is, hogy együttes erővel az energiahatékonyság irányába haladjanak, hogy felgyorsuljon az energiaügyi változás, hogy egy kiegyensúlyozottabb terület legyen ez az ágazat – mutatott rá Simić.

A fórumon a szervezők átadták az idei Top Energy elismeréseket, amelyeket a legsikeresebb és a leghatékonyabb energiaügyi projektumok megvalósítóinak ítélnek oda minden évben.

Az idei, jubiláris konferencián a Szerbiai Villanygazdaság (EPS), az IEE Csoport és a martonosi Martis-Commerce részesült ebben az elismerésben.

Elismerő okiratot az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara, az EPS Distribucija, a Nemzetközi Üzemanyagügyi Tanács Szerbiai Bizottsága, a Mihajlo Pupin Intézet, az IEE Csoport, a belgrádi Saga vállalat, a Vajdasági Gazdasági Kamara, a Vajdasági Rádió és Televízió és a Tartományi Képviselőház kapott.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Szecsei Szabolcs
Többi hír