Ugrás a tartalomra

Balint Pastor: Krenuti od promene Ustava

NOVI SAD - Savez vojvođanskih Mađara (SVM) smatra da bi u izmenu političkog sistema Srbije trebalo krenuti od promene Ustava, jer najviši državni akt ima mnogo nelogičnosti i nedoslednosti, izjavio je danas Tanjugu šef poslaničke grupe te stranke u Skup

"Nije toliko bitno da li će se doneti novi Ustav Republike Srbije ili će važeći biti izmenjen, ali smatramo da bi ga trebalo dobro ‘pročešljati’, odnosno ići član po član", rekao je Pastor uoči sutrašnje sednice Akcione grupe za izmenu političkog sistema.

Podsetivši na izjavu profesora ustavnog prava dr Ratka Markovića iz 2006. godine, u kojoj je ocenio da je tekst ovog Ustava "najnepismeniji u jezičkom i pravnom smislu" u dosadašnjoj ustavnoj istoriji naše zemlje, Pastor je naveo da se te nelogičnosti i nedoslednosti ne odnose u prvom redu na krupna politička pitanja.

On je naveo nekoliko primera, među kojima su ti da se u tekstu aktuelnog Ustava mešaju pojmovi imovine i svojine i da se na različite načine reguliše ista stvar, poput odnosa međunarodnog i unutrašnjeg prava.

Možda je osnovni razlog za te nelogičnosti bio u načinu donošenja Ustava 2006. godine, kazao je Pastor, podsećajući da je Ustav donet “na brzinu i bez javne i stručne rasprave”.

Ako se, u okviru izmene političkog sistema želi i smanjivanje broja poslanika, onda bi i radi toga trebalo menjati Ustav, istakao je Pastor i dodao u SVM smatraju da bi Akciona grupa za izmenu političkog sistema trebalo da se bavi i izmenama niza zakona, poput izbornih, zakona o lokalnoj samoupravi i zakona o predsedniku Republike.

“Predsednik Republike trebalo bi da bude biran u Skupštini Srbije, jer takvo rešenje više odgovara parlamentarnom sistemu i nadležnostima predsednika, a uz to je i jeftiniji izborni proces nego kad se bira na neposrednim izborima”, precizirao je Pastor.

SVM se zalaže i za izmene zakona o političkim strankama, zakona o finansiranju političkih aktivnosti i zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, jer je Ustavni sud proglasio neustavnim pojedina rešenja u tom aktu.

Pastor je naveo i to da je za SVM od izuzetno velikog značaja i pitanje srazmernog zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u javnoj sferi, što bi takođe trebalo da bude uređeno odgovarajućim izmenama zakona o državnim činovnicima.

Bilo bi neophodno, prema njegovim rečima, doneti i zakon o finansiranju AP Vojvodine i izmene zakona o nadležnostima pokrajine, o čemu se već dugo govori.

Pastor je napomenuo da će na sutrašnjoj sednici Akcione grupe za izmenu političkog sistema biti usvojena pravila o radu tog skupštinskog tela, koja podrazumevaju i formiranje podgrupe koja će imati zadatak da Akcionoj grupi predlaže prioritetne teme i redosled njihovog razmatranja.

Pored već tri člana te podgrupe, koje su predložile SNS, SPS i DS kao najveće poslaničke grupe, SVM će kao najveća poslanička grupa manjina u republičkom parlamentu, predložiti svog člana u tu podgrupu, rekao je Pastor.

To je važno zbog toga što se veliki deo reforme političkog sistema naše zemlje odnosi upravo na nacionalne manjine, zaključio je Pastor.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt