Ugrás a tartalomra

Az SZHP és a VMSZ aláírták a koalíciós szerződést

Aláírta a koalícióról szóló szerződést a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség vasárnap Belgrádban. A kétpárti találkozót követő sajtótájékoztatón elhangzott: a megállapodásban a haladók és a VMSZ közös céljai szerepelnek, és egyeztettek az új kormány elsődleges feladatairól is.

Vasárnap reggel élénk sajtóérdeklődés mellett írta alá a Vajdasági Magyar Szövetség a két párt közötti koalícióról szóló megállapodást. A dokumentumot Aleksandar Vučić, az SZHP és Pásztor István, a VMSZ elnöke látta el kézjegyével. Pásztor István elmondta: a megegyezés teljes szövegét nyilvánosságra hozzák, és látni lehet majd, hogy a Vajdaságra vonatkozó VMSZ-kezdeményezések is belekerültek.

„Tartalmazza mindazokat az elemeket, amelyek Vajdaság szempontjából fontosak, amelyek a magyar közösség szempontjából fontosak, a két nép történelmi múltja szempontjából fontosak. Mindazokat a kérdéseket, amelyekről az elmúlt napokban, hetekben beszéltünk” – emelte ki Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Aleksandar Vučić az aláírást követően miniszterelnöki expozéjára készült, így a sajtótájékoztatón Igor Mirović alelnök válaszolt az újságírók kérdéseire. Elmondta, a kisebbségi és vajdasági kérdések mellett az egész országra vonatkozó témákról is szó volt, egyebek mellett az európai uniós integrációról és a régiós fejlesztésekről. „Nagyon elégedettek vagyunk a VMSZ-szel való eddigi együttműködéssel, és ezt meg is koronáztuk ennek a nagyon fontos megállapodásnak az aláírásával” – összegezte Igor Mirović.

A politikusok megismételték, hogy a VMSZ-nek öt államtitkára lesz az új szerb kormányban, akik a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi, a Kereskedelmi és Telekommunikációs, a Foglalkoztatási, az Építési, Közlekedési és Infrastruktúraügyi, valamint az Egészségügyi Minisztériumban dolgoznak majd.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben