Ugrás a tartalomra

Az idei Vajdasági Vágta keretén belül megszervezik a Szabadkai és a Paraszt Vágtát is – Pénzjutalom a legjobbaknak

Az idei Vajdasági Vágta keretén belül megszervezik a Szabadkai és a Paraszt Vágtát is – Pénzjutalom a legjobbaknak

Május 25-én a szabadkai Bácska Lovasklub Zombori úti pályáján rendezik meg az idei Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát, a Vajdasági Vágtát. A hagyományos futamok mellett most először tartják meg a Szabadkai és a Paraszt Vágtát, ezeken többek között olyan lovak is részt vehetnek, amelyeknek nincs származási lapjuk. Az esemény ezzel még tömegesebb lesz, és a lovas sportok kedvelői a korábbinál több futamot szurkolhatnak végig.

Az idei Vajdasági Vágtával kapcsolatban Bunford Tivadar, a rendezvényt szervező Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója nyilatkozott lapunknak.

– Tizenegyedik alkalommal rendezzük meg a Vajdasági Vágtát, és azt szeretnénk, hogy a rendezvény Pásztor Istvánról is szóljon, ugyanis a kezdetektől mellettünk volt, amikor tehette, ott volt az eseményen, sőt a lovai is versenyeztek az ügető futamokban. Mindig jó tanácsokkal látott el bennünket, emellett ő volt a vágták fővédnöke is. Az idén több újítást is bevezetünk. A Vajdasági Vágta és a Kishuszár Vágta ugyanolyan formában történik, mint eddig. Ugyanakkor szeretnénk azt is, hogy azok a versenyzők, akiknek kevésbé tehetséges lovaik vannak, vagy a lovaknak nincs származási lapjuk, de szeretnének versenyezni, azok megtehessék azt. Ennek érdekében megszervezzük a Szabadkai és a Paraszt Vágtát. Az elsőben olyan lovak versenyeznének, amelyeknek ugyan van származási lapjuk, de a teljesítményüket tekintve a középkategóriába tartoznak, míg a Paraszt Vágtába azokat a lovakat várjuk, amelyeknek csak egy feltételnek kell megfelelniük, hogy a kocsit tudják egyenesen húzni, például lipicai jellegű igáslovakat. A szervezőtársaimmal kidolgoztunk egy precíz szabályzatot, amelyben meghatároztuk, hogy milyen lovak mely futamokban vehetnek részt. Ennek során a Vajdaságban megtalálható lófajtákat vettük figyelembe. Azt a célunkat, hogy Vajdaságban minél jobb legyen a lóállomány, minél gyorsabb lovak legyenek, elértük, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy többször is vajdasági ló nyerte meg a Nemzeti Vágta döntőjét. Viszont ezzel együtt szétvált a mezőny, és az elit lovak kerültek előnybe, míg a középkategóriájú és kevésbé tehetséges lovak lemorzsolódtak. Az újítással utóbbiaknak szeretnénk teret biztosítani, hogy ők is meg tudják mutatni magukat. Adai szervezőtársaink, Illés Ferenc, Gyarmat István és Bajusz Gábor, akik kidolgozták a szabályzatot, úgy gondolják, hogy az újításnak köszönhetően legalább 40 ló fog részt venni ezeken a versenyeken – mondta Bunford Tivadar.

Mint megtudtuk, a Vajdasági Vágtán 1300 méteres távon versenyeznek a lovak és lovasok, a Kishuszár Vágta résztvevőinek 600 métert kell teljesíteniük, a Szabadkai Vágta versenytávja ezer méter, míg a Paraszt Vágtán 800 méteren versenyeznek a lovak. A versenyeket csakúgy, mint a korábbi években, a Nemzeti Vágta szervezését végző magyarországi cég által biztosított bírók és versenybírák vezénylik le, akik vállalták, hogy a Szabadkai és a Paraszt Vágtát is felügyelik.

Újításnak számít az is, hogy az első helyezettek pénzjutalomban részesülnek. A Vajdasági Vágta győztese 700, a Kishuszár Vágtáé 300, a Szabadkai Vágtáé 500, míg a Paraszt Vágta első helyezettje 300 eurónak megfelelő pénzdíjat kap. Emellett minden versenyző névre szóló, bekeretezett köszönőlevelet, valamint a szponzorok által biztosított ajándékot kap. A szervezők minden benevezőnek 5000 dináros költségtérítést, a vidékről érkező lovasoknak kilométerenként 150 dináros útiköltséget is biztosítanak.

Azok, akik azt szeretnék, hogy lovaik megmérettessenek valamely futamban, Illés Ferencnél jelentkezhetnek a 063/811-5657-es telefonszámon.

– A rendezvény ünnepélyes megnyitója ezúttal is délben lesz, majd ezt követik a Vajdasági Vágta előfutamai. Ezután zajlanak a Kishuszár, valamint a Paraszt és a Szabadkai Vágta futamai. Az újítások miatt kevesebb lesz az egyéb lovasprogram. Pásztor István lovai ügetőfutamokban vettek részt, így az ő emléke előtt tisztelegve lesznek ügető futamok, és meglátjuk, hogy például a fogathajtóknak tudunk-e időt biztosítani. Mindez attól is függ, hogy hányan jelentkeznek a Paraszt és a Szabadkai Vágtára – hallhattuk Bunford Tivadartól.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a szervezők az idén is buszokat indítanak, hogy az érdeklődők Vajdaság minden részéről eljussanak Szabadkára, ugyanakkor főzőversenyt is rendeznek. Emellett kézművesvásár, valamint gazdag étel- és italkínálat várja a látogatókat. A programok sorát a hagyományokhoz híven a Budapesti Operettszínház művészeinek előadása zárja.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, bem
Többi hír