Ugrás a tartalomra

Az idegenforgalom lehetőségei

Győri Lukrécia: A fejlődéshez elengedhetetlen a turisztikával foglalkozók közötti együttműködés

Az idegenforgalom fejlődése a vajdasági magyarság számára is kulcsfontosságú, tekintettel arra, hogy Vajdaság magyarlakta helyi önkormányzatainak java részében már hosszabb ideje nagy hangsúlyt fektetnek a szóban forgó ágazatra, hangzott el hétfőn Szabadkán a Magyar Házban az idegenforgalomról szóló törvény módosítási tervezetének közvitáján.

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében megtartott rendezvényen, amelyen több mint tíz helyi önkormányzat tisztségviselője, valamint idegenforgalmi szervezetek, vendéglátóipari létesítmények képviselői vettek részt és fejtették ki meglátásaikat, dr. Győri Lukrécia, a kereskedelmi, idegenforgalmi és hírközlési minisztérium államtitkára ismertette a törvénytervezetet.

Győri szerint a törvénymódosítás egyik legfontosabb eleme az, hogy a köztársaság bizonyos felügyeleti jogokat a helyi önkormányzatokra ruházna át.

A törvénymódosítás elfogadását követően az önkormányzati felügyelők a falusi idegenforgalommal foglakozó háztartások tekintetében rendelkeznének hatáskörrel, magyarázta Győri.

– Az is lényeges, hogy a módosítási tervezet értelmében az idegenforgalom területén történő kisebb értékű szabálysértések esetében az illetékesek pénzbírság-fizetési meghagyást róhatnak ki. Ez azt jelenti, hogy ha az illetékes szerv pontosan meghatározza a bírság összegét és a büntetett a fizetési meghagyás mentén nyolc napon belül megtéríti azt, akkor csak a bírság ötven százalékát kell kifizetnie. Ettől az újítástól az állam a bírságok hatékonyabb megfizetését reméli – taglalta Győri.

A törvénytervezet bemutatásakor az is kiderült, hogy az elkövetkezendőkben a csoportos utazások szervezőinek minden egyes csoport mellé utaskísérőt, és/vagy idegenvezetőt kell biztosítaniuk.

A vonatkozó törvény ezt eddig lehetőségként és nem kötelezettségként írta elő. Mindenképpen előnye van annak, ha a turistákat utaskísérő kíséri, hiszen ha útközben felmerül bármilyen gond, esetleg az elszállásolás nem felel meg az ígérteknek, akkor az utasoknak azonnal van kihez fordulniuk panaszukkal, érvelt Győri, hozzátéve, hogy a most hatályban lévő idegenforgalmi törvény értelmében azok a turisztikai irodák, amelyek valamilyen szabálytalanság miatt elveszítették működési engedélyüket, soha többé nem foglalkozhattak ezzel az ágazattal.

Az aktuális törvénymódosítás tervezete szerint ezek az irodák az engedély megvonásától számított 36 hónapon belül ismét engedélyért folyamodhatnak az illetékes szervekhez.

A közvita résztvevői közül többen is a felügyelőség intézménye és működése kapcsán fejtették ki véleményüket. Egységes álláspont alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a felügyelők és az idegenforgalmi, vendéglátóipari létesítmények illetékesei között emberközelibb, tanácsadásra épített párbeszédnek kellene kialakulnia.

Egyesek szerint a felügyelőket törvényes előírásokkal esetleg kötelezni is lehetne arra, hogy ne csak büntessenek, hanem tanácsadói feladatkört is ellássanak.

Dr. Győri Lukrécia a rendezvény végén fontosnak tartotta aláhúzni, hogy amennyiben az idegenforgalommal foglalkozók szeretnének fejlődni és sikeresen pénzeszközökre pályázni, úgy Szerbiában, mint az IPA-alapoknál, akkor önerőt is biztosítaniuk kellene. Ezen túlmenően Győri az ágazattal foglakozók közötti együttműködést és párbeszédet is lényegesnek tartja az építkezés folyamatában.

Hasonló az álláspontja Pál Károlynak, a VMSZ ügyvezető alelnökének, aki köszöntőjében egyebek mellett aláhúzta: a vajdasági magyarság számára fontos a turizmus, ezért az idegenforgalmi törvény módosítása remélhetőleg hozzájárul az ágazat fejlődéséhez, illetve ezáltal a magyar közösség helyzete is javulhat bizonyos területeken.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt