Ugrás a tartalomra

Az érdekérvényesítéshez annál az asztalnál kell ülni, ahol a döntések születnek”

A vajdasági magyar közösség érdekeit úgy lehet érvényesíteni, hogy annál az asztalnál kell ülni, ahol a döntések születnek – mondta Pásztor István kampányértékelő sajtótájékoztatóján Szabadkán. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hozzátette, a VMSZ eddig sem feküdt le egyik szerb pártnak sem és ezután sem fog.

A VMSZ elnöke sajtótájékoztatóját a közélet jelenlegi helyzetének elemzésével kezdte. Szerinte minden helyzetben a megoldáskeresés a legfontosabb, a politikusoknak ezen kell dolgozniuk. „Ma meggyőződésem szerint a válaszvonal a közélettel foglalkozók között nem abban van, hogy valaki politikus vagy szakértő, hanem abban, hogy kik azok, akik a megoldáskeresés oldalán állnak és kik azok, akik a demagógiában próbálják kiteljesíteni önmagukat. A megoldáskeresésnek részesei kell, hogy legyenek a szakértők és a politikusok is. Azt gondolom, hogy ebben a tekintetben, aki a válaszvonalat a közéletben a politikusok és a szakértők közé teszi, az demagóg.”

Pásztor István értékelte a VMSZ választási kampányát, amely hivatalosan március 15-én kezdődött. Elmondta, a párt 418 rendezvényt szervezett, és nincs Vajdaságban olyan település, ahol ne jelentek volna meg a párt tisztviselői. A párt elnöke a jövőbeli koalíciós lehetőségekről is beszélt. Elmondta, azokkal a többségi pártokkal kell együttműködni, akik a legnagyobb támogatást szerzik meg a választásokon, ugyanis így lehet közelről követni és alakítani azokat a folyamatokat, amelyek előttünk állnak, fontos szempontként említve Szerbia európai integrációját. „A célok vonatkozásában arra készülünk, hogy folytassuk azt a megkezdett folyamatot, amit a kampány és a választás csak egy pillanatra szakít meg. A vajdasági magyarság az egy kettős identitású közösség. Mi magyarok vagyunk, kisebbségi létben élünk, de a mi hazánk Szerbia. Ezért elemi érdekünk az, hogy Szerbia fejlődjön, hogy Vajdaság fejlődjön, hogy a városaink és a településeink fejlődjenek. Elemi érdekünk az, hogy innen ne meneküljenek az emberek, hanem ide vissza tudjanak jönni. Elemi érdekünk, hogy azokban a folyamatokban amik ezt biztosítják partnerek tudjunk lenni.”

A párt elnöke elmondta, sikerként könyvelhető el, hogy mind tartományi, mind pedig köztársasági szinten teljes jelöltlistát sikerül állítani, valamint 25 községben és városban 607 VMSZ-es jelölt verseng a képviselői helyekért. Mint mondta, a jelöltlisták minden társadalmi réteget képviselnek és tükrözik a vajdasági magyar közösség jelen állapotát. Hozzátette, nem önmaguknak kérik a támogatást, hanem a listákon szereplő embereket tiszteljék meg bizalmukkal a választópolgárok.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír