Ugrás a tartalomra

Az első lépés sikeres

Hatalmas érdeklődés mellett tartották meg Szabadkán a magyar kormány támogatásából kiírt gazdaságfejlesztési pályázatok ismertetőjét – Megnyílt az első Prosperitati iroda

A Prosperitati Alapítvány szervezésében Szabadkán közösségi találkozót tartottak, amelyen ismertették a magyar kormány 50 milliárd forintos anyagi támogatásának köszönhetően kiírt gazdaságfejlesztési célú pályázatokat. A találkozót az új városháza dísztermében tartották, de akkora volt az érdeklődés, hogy a karzaton és még az előcsarnokban is nagyon sokan voltak. Örvendetes, hogy sok fiatal érdeklődő is eljött a szabadkai pályázatismertetőre.

Pásztor István, a VMSZ elnöke úgy jellemezte a következő három év történéseit, hogy ez az este volt a nagy menetelés első lépése. Mint mondta, abban bízik, hogy ezt a hihetetlen lehetőséget majd ki tudják használni, fel tudják használni arra, hogy a vajdasági magyarság mindennapjai jobbak legyenek.

– Nem igaz az, amiről egyesek folyamatosan igyekeznek meggyőzni a közvéleményt, hogy a vajdasági magyarság a halálán van. Itt most olyan emberek vannak, akik ragaszkodnak a szülőföldjükhöz. Először kerültünk abba a helyzetbe, hogy gazdasági támogatást tudunk nyújtani a magyarságnak. Régóta várunk erre a lehetőségre, s rajtunk múlik, hogy ezzel tudunk-e élni, ki tudjuk-e használni ezt a lehetőséget. Hogy úgy használjuk-e ki, hogy emelt fővel el tudjunk majd vele számolni a magyar kormányzat felé. Énbennem ez utóbbi nem merül fel, mert ha más téren sikerült eddig együttműködni a magyar kormánnyal, akkor most is sikerülni fog. Egy olyan folyamatba kezdtünk most bele, amilyenbe eddig még soha, s eddig nem tette ezt egyetlen határon kívüli közösség sem. Az, hogy most itt ennyien vagyunk, azt jelenti, hogy a lehetőség és az önök várakozása egybeesik. Sikeres tehát az első lépés – mondta a VMSZ elnöke. Majd hozzátette:

– Nincsenek leosztott pénzek, nincsenek preferált pályázatok és előre meghozott döntések. Az első pályázati körben a 10 terület, amelyre most pályázni lehet, és az összeg, amely kiosztásra vár, az az 50 milliárd forintnak csupán a 2 százaléka. A következő három évben mindenki számára nyitott a lehetőség – szögezte le a pártelnök, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak és külön Magyar Levente államtitkárnak, mert mint fogalmazott „ha nem lett volna az ő eltökéltsége, lehet, hogy összegyűltünk volna, de az biztosan nem ma lett volna”.

Dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel kibővülnek a fejlesztési lehetőségek a mezőgazdaság, az ipar és az idegenforgalom terén. Most a pályázatok első körét írták ki. A pályázóknak nyolc helyszínen: Szabadkán, Nagybecskereken, Óbecsén, Zentán, Magyarkanizsán,Topolyán, Zomborban és Temerinben, a Prosperitati Alapítvány irodáiban adnak felvilágosítást. Dr. Nagy Imre az érdekeltek nevében megköszönte az ötvenmilliárd forintos (160 millió eurós) támogatást a magyar kormánynak, s külön köszönetet mondott Magyar Levente államtitkárnak és Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, hogy ennek a hasznosításához megteremtették az intézményes hátteret.

 

Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára történelminek nevezte azt a lehetőséget és folyamatot, amelynek első lépését az első pályázatok megjelenése jelenti.

– Nagy, történelmi pillanat ez a mai. Az elmúlt 100 évben nem volt arra példa, hogy ilyen mértékű támogatást kapjon bármelyik határon kívüli magyar közösség. S ha megvizsgáljuk, hogy hány magyar embert érint itt, a Délvidéken ez a támogatás, hányan részesülhetnek belőle, akkor azt kell mondani, hogy Magyarországon, az országhatárokon belül sem volt erre példa. Gondoljuk végig, hogy mit jelent ez a támogatás. Nem véletlen, hogy a magyar kormány a délvidéki magyarságnak adományozta ezt: a határon kívüli területek közül ez a közösség a legszervezettebb, s képes ennek befogadására. S az sem mellékes, hogy soha nem volt ilyen jó Szerbia és Magyarország viszonya, mint most. Ez néhány jeles államfő áldozatos munkájának köszönhető. Mi nem elvárjuk, hogy a vajdasági magyarság megmaradjon szülőföldjén, hanem segítünk abban, hogy megmaradhasson. A magyar kormány számít önökre. Én azért, hogy ezek a pénzek eljussanak önökhöz, a fejemmel felelek. Sok sikert mindenkinek a pályázáshoz – mondta az államtitkár.

Szabadkán a Ptuj utca 1-es szám alatt megnyílt a Prosperitati Alapítvány helybeli irodája. Az elkövetkező egy-két hónapban a többi nyolc irodát is megnyitják, s ezekben ugyan nem írnak pályázatot, de válaszolnak minden olyan kérdésre, amely a pályázatokkal kapcsolatos.

FONTOS TUDNIVALÓK

Az összejövetel folytatásában a mikro- és kisvállalkozások pályázatairól és a pályázati feltételekről Fejsztámer Róbert, a mezőgazdasági pályázatokról dr. Molnár Viktor tartott részletes ismertetőt.

A Prosperitati Alapítvány munkájának első fázisában a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők segítése, a mikro- és kisvállalkozások gazdasági tevékenységeinek erősítése és hatékonyabbá tétele, valamint a falusi házak vásárlásának lehetővé tétele a cél. A mikro- és kisvállalkozások ebben az első pályázati körben eszközbeszerzésre, szabványosításra, turisztikai fejlesztésre pályázhatnak, hangzott el a csütörtöki ismertetőn. Az egyéni bejegyzett mezőgazdasági termelők pedig fóliasátrak, tenyészállatok és méhek, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, öntözőberendezések vásárlására, valamint ültetvények telepítésére pályázhatnának. Lehetőség nyílik továbbá falusi házak vásárlására is. 

A falusi házak vásárlásáról, a mikro- és kisvállalkozások pályázatairól, valamint a pályázati feltételekről Fejsztámer Róbert beszélt, elmondta: a www.prosperitati.rs honlapon minden fontos információ megtalálható a pályázási feltételekről, a Prosperitati Alapítvány helyi irodáiban részletesebben is lehet érdeklődni a pályázás feltételeiről. Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Óbecsén, Szabadkán, Temerinben, Topolyán, Zentán és Zomborban nyitottak helyi irodákat, melyek elérhetőségét szintén megtalálhatják az alapítvány honlapján. Az előadók felhívták a figyelmet, a pályázni kívánók használják ki az irodák szakmunkatársainak tudását.

– Nagyon fontos tudnivaló, hogy az irodák szakmunkatársai nem fognak pályázatot írni Önök helyett, azonban minden részletre rá fognak mutatni, annak érdekében, hogy a pályázatok formailag, tehát adminisztratív szempontból megfelelőek legyenek. Így próbáljuk meg azt elérni, hogy technikai szempontból lehetőség szerint mindenki bekerüljön az első körű elbírálási rendszerbe, ahol szakértők fogják pontozni a pályázatokat – hangsúlyozta Fejsztámer.

 

KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA VAN SZÜKSÉG

A legfontosabb tudnivaló, hogy a gazdaságfejlesztési célú pályázatokon csakis kettős állampolgársággal, vagyis magyar és szerb állampolgársággal rendelkező személyek vehetnek részt. Ez szükséges feltétel a jogi személyek esetében is. A pályázó székhelyének Vajdaság AT területén kell lennie és a beruházásnak is Vajdaság AT területén kell megvalósulnia. Az előadók továbbá hangsúlyozták, hogy a támogatás intenzitása a pályázat tárgyát képező eszközök összegének legfeljebb 80%-a, a pályázó által minimálisan biztosítandó kötelező önrész mértéke pedig a pályázat tárgyát képező eszközök összértékének legkevesebb 20%-a. Pályázatonként a megítélendő támogatás összege nem haladhatja meg a 800.000 dinárt. A szabályzati rendszer fontos része a pontrendszer felállítása. Az alapítvány honlapján megtalálható ez a rendszer és a pályázni kívánók akár otthon is kiszámolhatják, mekkora pontszámmal tudnak majd versengeni.
Fejsztámer elmondta, a pályázati formanyomtatványokat szinte mindenki 2-3 óra alatt otthon is össze tudja rakni, ki tudja tölteni.

– Nincs szükség ütemtervre, jogászok vagy más külső szakemberek bevonására. Van egy kis utánajárás, többször el kell olvasni a pályázati szabályzatot, de akinek van egy kis gyakorlata a pályázásban, az nagyon könnyen ki tudja tölteni ezt a pályázatot – állítja Fejsztámer.

Hozzátette, a pályázatok feltételeit úgy szabták meg, hogy az a pályázónak a lehető legkisebb költséggel járjon.

HATÁRIDŐ: MÁRCIUS 31.

A pályázni kívánóknak van 60 napjuk, hogy megfontolják, részt vesznek-e a pályázaton és mire fognak pályázni. A pályázatok beadása március elsejétől zajlik.

– Február hónap folyamán lehet gondolkodni és tájékozódni a pályázatoktól, információkérésekkel bombázhatják irodáinkat. Március 31-éig kell beérkezni a pályázatoknak, de ne március 30-án akarják átadni a pályázatukat! Aki később adja be a pályázatát, azt nem tudjuk figyelembe venni – hívta fel a figyelmet Fejsztámer.

A falusi házak vásárlására olyan 45 évnél fiatalabb házastársak vagy élettársak pályázhatnak, akik nem rendelkeznek lakóépületek tulajdonjogával és/vagy résztulajdonjoggal. A házhoz tartoznia kell földterületnek is, hiszen e pályázat kiírásának lényege, hogy a fiatalok gazdasági alapot teremtsenek a szülőföldjükön. A pályázat célja, hogy újratelepítse a falvakat.

– Ez a pályázat számukra lehetőség arra, hogy a következő években új pályázatot adjanak be mezőgazdasági fejlesztési céllal. A fő cél nem az, hogy a házakat az egyik kézből a másikba adogassuk, hanem az, hogy életvitelszerűen, gazdasági alapon megtelepedjenek a fiatalok a falvakban – szögezte le Fejsztámer.

A legmagasabb pályázható összeg 1.200.000 dinár, az ingatlan összértéke pedig maximum 2.000.000 dinár lehet.

A mikro- és kisvállalkozásokkal kapcsolatosan elmondta, olyan vállalkozásokat próbálnak ezzel a pályázattal megcélozni, amelyek nem érik el az alkalmazottak számában az 50 főt.

– Itt eszközvásárlásról beszélünk, olyan alapeszközt kell vásárolni, amely hozzájárul a termeléshez. Itt lehet szó esztergapadról, amely a mi olvasatunkban alapeszköz, de nem lehet szó 20 kalapácsról és pár száz szögről, amelyeknek értéke egy előszámlán megjelenik – mondta Fejsztámer.

ALAPOSAN MEG KELL FONTOLNI, MI A LEGCÉLSZERŰBB

A mezőgazdasági pályázatokról dr. Molnár Viktor tartott részletes ismertetőt. Elmondta, hogy az egyéni bejegyzett mezőgazdasági termelők fóliasátrak, tenyészállatok és méhek, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, öntözőberendezések vásárlására, továbbá ültetvények telepítésére pályázhatnának. Molnár hangsúlyozta, pályázati körönként csak egy pályázat nyújtható be, ezért jól gondolják meg, mire a legcélszerűbb pályáznia a gazdáknak. Szerinte a legtöbben mezőgazdasági gépekre és kapcsolható eszközökre fognak majd pályázni, mert Vajdaságnak igen elavultak ezek a mezőgazdaságban használatos eszközök. Elmondta, mivel a mezőgazdaságban használatos eszközök sokkal olcsóbbak, ezért csak új eszközök vásárlására lehet pályázni, de ezekből lehet többet is vásárolni. A mezőgazdasági gépek igen drágák, így használt erőgépet is lehet vásárolni, de csakis hazai importőrtől.

Az ismertető előadásokon több kérdést is feltettek az érdeklődők. Az előadók felhívták a figyelmet, hogy csakis az alapítvány által kiadott hivatalos információkat vegyék figyelembe a pályázatokkal kapcsolatosan, ne a közösségi oldalakon, a kocsmában vagy a szomszédtól tájékozódjanak, hanem a helyi irodák szakmunkatársaitól kérjenek pontos információkat.

Szerző (Forrás)
K-k , V. Zs. Zs., Magyar Szó
Többi hír