Ugrás a tartalomra

Az egész falu talpon van

Megnyílt a 39. Durindó – A zsűri nem értékel a helyszínen – Kirakodóvásár, ünnepi hangulat Csantavéren

Szombaton délben megnyílt a 39. Durindó, de a megnyitót megelőzően már nagy volt a sürgés-forgás Csantavéren, a narancssárga ruhások, vagyis a szervezők koordináltak és várták az érkező csoportokat. Összesen 102 fellépést követ végig a zsűri, amely az idén első alkalommal nem szóban értékel, hanem a fellépéseket követően az elkövetkező időszakban személyes találkozókat szervez majd a fellépő csoportokkal. Újranézik majd a fellépést és együtt beszélgetnek majd az előadásokról. Hatékonyabbnak bizonyul így az építő jellegű kritika – mondta Szabó Gabriella, a fesztiváltanács elnöke.

A Durindó ünnepélyes megnyitóján Vörös Róbert, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, egy álom vált valóra a településen, hiszen 31 év telt el a fesztivál legutóbbi helyi megszervezése óta.

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnöke ünnepi beszédében kitért arra, hogy amikor alkalma van a közösséghez szólni, akkor az építkezésről, az építőkről szól.

- Köszönet Bodor Anikónak, aki öt éve nincs közöttünk, az ő munkája nélkül sokkal szegényebb lenne ez a fesztivál. De köszönet Varga Péternek, aki csantavéri származású, és a Szöllősy Vágó házaspárt is említeném. Sándor Géza tanár urat pedig itt köszönthetjük, köszönet, amit tett Csantavér és az egész délvidéki kultúra felemelkedéséért. Hitünk mellett ez a rendezvény az, ami segít itt tartani bennünket, hiszen amikor énekelünk, összeér a vállunk, s amikor tánc közben közösen dobbantunk a lábunkkal, érezzük, mi tart itthon bennünket – mondta Dudás.

Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke elmondta, éltető üzenetet közvetít a rendezvény, mégpedig azt, hogy a vajdasági magyarságnak szüksége van a minőséges népzenére.

- Azt kívánom, szóljon ez a két nap a barátkozásról, találják meg a fiatalokat, hogy legyen utánpótlás – tette hozzá Nyilas Leonov.

Szabó Gabriella nyitotta meg a rendezvényt, s elmondta, mindenki fontos, mindenki számít ebben a kis közösségben.

A mai napon este hat óráig tartanak a Durindó részvevőinek fellépései két helyszínen: a színházteremben és az udvarban felállított szabadtéri színpadon. 18.30-tól a Csörgő citerazenekar és a Fokos zenekar közös, majd 21 órától a Heveder zenekar koncertje lesz a szabadtéri színpadon.

A Gyöngyösbokréta holnap délben szentmisével kezdődik, felvonulással, majd 14 órakor az ünnepélyes megnyitóval folytatódik.

Jövőre, harminc év után, Tordán lesz a negyvenedik jubielumát ünneplő Durindó és az 53. Gyöngyösbokréta.

Szerző (Forrás)
tm, Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt