You are here

A kegyeletadáson a hozzátartozók mellett az MNT, a VMSZ és Szabadka Város önkormányzatának képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait.

Csantavéren megszólalt a magyar Himnusz a helyi Nagy temetőben. Így kezdődött az 1944-45-ös ártatlan magyar áldozatokra való megemlékezés. A hozzátartozók méltóságteljesen rótták le tiszteletüket kivégzett felmenőik előtt.

A nevek mögött olyan foglalkozások jelennek meg, mint kőfaragó, háztartásbeli....Az áldozatok között nem csak magyarok voltak. Bogner István: „Németek, horvátok, sőt szerbek is voltak az áldozatok között. A partizánok kihasználtak minden alkalmat, hogy az összes ellenségükkel leszámoljanak, ezért nem kíméltek ők senkit sem, se öreget, se fiatalt, például a szabadkai áldozatok között van egy 12 éves kislány is, és van egy 80 éves nyugdíjas vasutas is.”

Nyilvánosan nem mindig lehetett emlékezni a kivégzett ártatlan áldozatokra. Szabadkán kezdetben például csak 15-en vettek részt a megemlékezésen, ez a szám évről évre emelkedik. Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának elnöke: „Sokan vannak, akik legyintenek, hogy minek csináljátok? Azért csináljuk, és azért csináltuk '90-ben és '91-ben is, amikor még nem lehetett, és el kell mondani, hogy bizony a csetnikek és a különböző csuklyás, maszkos emberek ott álltak csőre töltött géppisztollyal felettünk, a Zentai úti temetőben. De hát ezt a poklot meg kellett járni, mint ahogy őseink sokkal súlyosabb poklot jártak meg, hiszen elhurcolták és kivégezték őket.”

Csantavéren 2014-ben emeltek emlékművet a délvidéki vérengzés helyi magyar áldozataiért. A megemlékezések nem számonkérések, hanem a megbékélés folyamatát idézik elő - mondta Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere: „Ezek a megemlékezések olyan méltó módon történnek, amely méltó a magyar közösséghez, méltó sajnos azokhoz, akik ártatlan áldozatai lettek a '44-'45-ös eseményeknek, és 73 év után szabadon tudjuk vallani azt, hogy mi a magyar közösség egy történelmi múltjára tudunk visszaemlékezni.”

Az emlékművet a VMSZ, az MNT, Szabadka Város Önkormányzatának és Csantavér helyi közösségének a képviselői is megkoszorúzták. A hozzátartozók nevében Kozma Mária helyezte el az emlékezés virágát.

53 név. Ennyi szerepel a csantavéri emlékművön. Azonban, ahogy az illetékesek is elmondták a mai megemlékezésen, ez a lista akár még bővülhet.