Ugrás a tartalomra

Augusztus 1-jén nyílik a régi Horgos–Röszke határátkelő

A régi Horgos–Röszke határátkelőn már folynak a felújítási munkálatok. Az átkelő egykapus rendszerrel működik majd, reggel 7-től este 7-ig.

A régi Horgos–Röszke határátkelőhely felújítási munkálatainak befejezését július 1-jére tűzték ki. A magyarországi oldalon már tartanak a munkálatok, a szerbiai oldalon viszont csak egy-egy üres, elhagyatott poros bódé áll.

Ugyanolyan egykapus rendszer működik majd a határátkelőhelyen, mint Királyhalom–Ásotthalomnál, az ellenőrzések egy épületben lesznek a szerb és a magyar fél részről is. Az út melletti zöldövezetet már megtisztították, munkagépekkel szállítják el a törmeléket.

A helyiek szerint sokat segítene a régi határátkelőhely megnyitása, mivel rövidíti majd az átkelési időt, főleg a nyári időszakban, amikor a vendégmunkások utaznak haza és hosszú órákat kell várakozni. Itt a gépjárművek mellett a kerékpár- és a motorkerékpár-forgalom is engedélyezett lesz.

Egyesek nem bíznak abban, hogy a régi határátkelő még a nyáron készen lesz.

Fejős József: „Június, majd július, szerintem majd csak decemberre fog megnyílni.”

A határátkelő megnyitását augusztus 1-jére tervezik, hiszen a munkálatok befejeződnek július 1-jén, de még egy hónapot vesz igénybe az épületek beüzemeltetése – mondta Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési államtitkár a Pannon TV Közügyek című műsorában. „Minden meglesz, esetleg kisebb munkálatok maradnak, de az a fontos, hogy augusztus 1-jén nyílik, ez a határidő. Mi a határátjárót, a magyar oldal és mi is Horgos 2-nek nevezzük majd el, az autópályán, illetve a bekötőutakon táblák jelzik majd, tehát mindenki megtalálhatja majd az új határátjárót.”

A helyszínen bank, pénzváltó és mellékhelyiség is üzemelni fog. A határátkelő megnyitását főként európai uniós forrásból finanszírozzák, ezért a korábbi elképzelésekkel szemben nemcsak a szerb és a magyar állampolgárok, hanem az uniós tagállamokból érkezők is igénybe vehetik.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm