Ugrás a tartalomra

Áttekinthető működés, tempós előrehaladás

A topolyai önkormányzat 2015-ös költségvetési munkaévét Kislinder Gábor polgármester értékelte

Nehéznek ugyan, de tempóját illetően ütemesnek ítélte az elmúlt költségvetési évet Topolya község első embere, Kislinder Gábor, aki értékelése szerint 2015-öt, amely a négyéves mandátum utolsó éves időszakának nagy részét magában foglalja, döntő módon az állami számvevőszék jelenléte, jelentése határozta meg.

Az említett periódusban a polgárok elvárásait, követelésit szem előtt tartva, elsősorban a már megkezdett munkafolyamatok befejezésére, projektumok lezárására törekedett önkormányzatunk. Kislinder alapvetően elégedett a 2015-ös év hozadékaival, és jelenleg is a fentebb jegyzett irányelvek szerint működik a topolyai önkormányzat.

-Az elmúlt 4 évben mostanáig összesen 103 tanácsülést hívtunk össze, ebből 42-t az elmúlt évben, mely időszakban 362 határozatot hozott a tanács. A Topolyai községi képviselő-testület üléseinek száma 2015-ben tíz volt, a testület 194 dokumentumot, határozatot hozott, amelyek a kkt részéről különösebb nehézségek nélkül lettek megszavazva.

Az állami revizor jelentésével összhangban tevékenykedtünk, február közepére a jelentéssel kapcsolatos, a revizor részéről minden megjegyzést, kérést figyelembe véve próbáltunk végezni feladatainkkal. Elsősorban elkészítettük azokat a szabályzatokat, amelyek alapján megállapíthatjuk: áttekinthetőbb a működése a topolyai önkormányzatnak – emelte ki Kislinder Gábor.

-Átláthatóbbá, transzparenssé tettük a támogatások rendszerét: e szabályzatok vonatkoztathatók többek között az autóhasználatra, a civil szervezetek, sportegyesületek támogatására. Kiemelten dolgoztunk a községi rendezési terveken és a Topolya községi jelentőségű rendezvényeket is az említett követelményeken keresztül próbáltuk szabályozni – fejtette ki a polgármester, majd többek között olyan eredményekről is beszámolt, amelyek megvalósításához az elmúlt évben az önkormányzati költségvetési források biztosításán kívül tartományi és köztársasági szervekkel való sikeres együttműködés is szükségeltetett: útépítések (többek között a Pacséron nemrégiben átadott, a gyógyfürdőhöz vezető bekötőút, a Topolyán kiépítendő keleti terelőútra vonatkozó beruházás), a karađorđevói vízvezeték-hálózat kiépítése, a mezőgazdasági tervvel összhangban ún. rázók is készültek a község területén.

Kislinder arra is emlékeztetett: az önkormányzat 2015 decemberében a köztársasági kormány jóvoltából 20 millió dináros támogatásában részesült, mely összeget célszerűen, mindenekelőtt a város központjának rendezésére használják. A támogatásból elsősorban az egykori Vénusz rekreációs központ bontását követően a lokáción új, fedett fürdőkomplexum kiépítését tervezik még az idei év folyamán. Azt is hangsúlyozta: az egykori Vénusz rekreációs központ bontása céljából a községi költségvetésben már a 2015-ös évben is eszközöket irányoztak elő. A létesítmény bontása tavaly a pályázók reakciói miatt meghiúsult, azonban az előirányzott 20 millió dinár az idei költségvetési évben is szerepel a valamikori szabadidőközpont lebontására. A törvénnyel összhangban leghamarabb 2016 márciusában tudja az önkormányzat újra kiírni a közbeszerzési eljárást a bontási munkálatok kivitelezésére.

– Folyamatban van a bizottság kinevezése, amelynek megtörténtével elkezdődhet a medence tervezése, mely fedett lesz, ugyanakkor nem megalomán. Fontos, hogy a folytatásban a medence működtetése is gazdaságos, egyáltalán lehetséges legyen költségvetési keretből. Tervezetten a 2015 decemberéig rendbe hozott nagy terünk befejezési munkálatai 2016 márciusában lezárulnak a még hiányzó szökőkút realizálásával, amelynek kapcsán a pályáztatás megtörtént, a kivitelező ismert. A kisebb terünk esetében is befejeződtek a tervezett munkálatok, a fásítás, a bokrosítás is lezajlott. Megelégedésünkre a kivitelező tartja az ütemtervet, amely a színháztermünk jelenleg is zajló felújítási munkálataira vonatkozik.

Topolya község vezetője a 2015-ös évben elért fontos eredmények között tartja számon, hogy önállósult a község múzeuma, és a jelenleg immár az MNT-vel, mint társalapítóval működtetett intézményben két alkalmazott lát el feladatot. Mint kiemelte: a Topolyai Völgyek Természetvédelmi Park is létrejött. A Topolyai-tónak és környékének védetté nyilvánítása szintén az elmúlt év jelentős hozadéka.

– A vonatkozásában elkészült elaborátum jelenleg a kormány jóváhagyására vár. Amikor az megérkezik, a tó működtetőjét is megnevezik. Szerintem a lehetőség adva lesz, hogy 2016 tavaszán már a tó tulajdonosaként, birtokosaként legyünk számon tartva, annak működtetőjeként pedig a Telekrendezési Közvállalatot jegyezzék – fogalmazott, majd megjegyezte: úgy tűnik, olyan komoly probléma megoldását is sikerült 2015-ben előbbre vinni, mint a távfűtés problémájának tartós megoldása. A jelenlegi szolgáltató esetében, a polgárok elvárásait és visszajelzéseit figyelembe véve, önkormányzatunk törekedni fog az esetleges hosszú távú együttműködésre.

– Ipari parkunk új vezetővel rendelkezik, a park tevékenységi körének meghatározása mellett annak jogi állapotának, helyzetének rendezése is folyamatban van – emelte ki a polgármester, aki rávilágított: a 2016-os költségvetési évben is folytatni kívánják a közmunkaprogramot, amelyet 2015-ben két ízben írtak ki. Emellett a szakgyakorlat-képzésre még több eszköz lesz előirányozva a folyó évben, és a duális képzés is kiemeltebb szerephez jut községünkben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, SZ. A. (Fotó:Szabó Anikó)
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt