Ugrás a tartalomra

Átalakítják a kormányt

Milutin Mrkonjić közlekedési és Bratislav Petković művelődési miniszterek lehetnek az elsők, akiket leváltanak?

Miután a szerb kormány sikeresen vette a brüsszeli párbeszédsorozat második kulcsfontosságú akadályát és így az európai integráció a remények szerint zavartalanul folytatódhat, Aleksandar Vučić első kormányalelnök elszánta magát a sajtónak már egy jó ideje beadagolt kormányátalakítás mellett. Mihelyt megjelent a Naše novine napilapnak adott interjúja, a Szerbiai Képviselőházban a hatalmi koalíció képviselői a saját pártjaikból származó minisztereket méltatták, hozzátéve, hogy felkészültek az átalakításra. A kormány átszabásának időpontja még nem ismert, annyi tudható csak, hogy a hatalmi koalíció a csatlakozási tárgyalások kezdeti időpontjának megszerzése után kezdene bele.

Aleksandar Vučić első kormányalelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke a Naše novine napilapnak adott interjújában az európai integrációról és a koszovói szerbekről beszélt. Hitet tett amellett, hogy habár Szerbia az egész világ partnere akar lenni, elsődlegesen mégis a saját nemzete, így a koszovói szerbek partnere. Mint mondta, kétli, hogy a koszovói szerbek valaha is rábólintanak a brüsszeli, vagy ahhoz hasonló megállapodásra, de biztos abban, hogy a szerb kormánnyal mindig együtt fognak működni szülőföldjük megőrzése érdekében. Az első kormányalelnök elmondta azt is, hogy a csatlakozási tárgyalások kezdeti dátumával kapcsolatban nem túl bizakodó, ugyanis bármikor megjelenhet egy tagállam, és követelésével keresztbe tehet Szerbiának. Hozzátette, hogy ennek ellenére a szerb kormány elszántan dolgozik az integráción, ugyanis eltökélt céljuk, hogy rendbe tegyék az országot és bevezessék az európai szabványokat. Ennek érdekében még a kormányt is átszabják.

– Mindenképpen átalakítjuk a kormányt. Ehhez csupán hét, vagy tíz stressz- és kiemelkedő fontossággal bíró kötelezettségektől mentes napra van szükségünk – mondta Vučić.

A kérdésre, hogy az átszervezés okozhat-e belharcot a hatalmi koalícióban, Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy egyesek munkájának elemzése nem adhat indokot az összetűzésre. Sőt, véleménye szerint egy ilyen elemzés „áldásos” lehet a kormány számára.

– A kormányalakításkor megbeszéltük, hogy figyelemmel kísérjük a kormány munkáját, és ha kiderül, hogy valaki lemarad, azt leváltjuk – magyarázta az SZHP elnöke.

A kormányátalakítás részleteiről Vučić csupán annyit árult el, hogy mindenki munkáját elemzik majd, így az SZHP minisztereit is ellenőrzik.

A sajtó tudomása szerint a hatalmi koalíció a csatlakozási tárgyalások kezdeti időpontjának megszerzése után kezdene bele a kormányátalakításba, és nem csak a tárcavezetőket illetőleg kezdenek bele a tisztogatásba, hanem rostálni fognak a közvállalat-igazgatók és a polgármesterek között is. A Večernje novosti tudomása szerint a leváltandó tárcavezetők listájának élén Milutin Mrkonjić közlekedési miniszter és a Bratislav Petković művelődési miniszter áll. A lap szerint a személyi változás mellett a minisztériumokat is átszervezik, emiatt a kormányról szóló törvényt is módosítani kell majd.

A sajtóértesüléseket Milutin Mrkonjić nem kívánta kommentálni, szavai szerint nem foglalkozik kormányátalakítással.

– Az a feladatom, hogy utakat és hidakat szervezzek át, nem pedig kormányt. A szerb kormány egy jó működőképes csapat, dolgoznunk kell, nem pedig színes mesékkel szórakoznunk – mondta Mrkonjić.

A kormányalelnök interjúja megnyitotta a csapot a Szerbiai Képviselőházban is, a képviselők a pártjuk által delegált miniszter(ek) dicséretén túl, arról beszéltek, hogy felkészültek a kormányátalakításra. Momo Ćolaković, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának frakcióvezetője kijelentette, hogy véleménye szerint az integrációs tárgyalások kezdeti dátumának kiosztása után „fel kell frissíteni” a kormányt.

– Egyesek nem felelnek meg maradéktalanul az elvárásoknak, és vélhetőleg ezért kerül hamarosan sorra a kormányátalakítás – mondta Ćolaković, aki szerint pártelnökük derekasan megállja helyét a kormányban.

Vladimir Ilić, a Szerbia Egyesült Régiói pártjának frakcióvezetője úgyszintén meg van elégedve a pártjába tartozó miniszterek munkájával. Megjegyezte, a miniszterek munkáját végül is a polgárok értékelik majd a választások során.

Felkészült a kormányátalakításra a Szerbiai Szocialista Párt is. Đorđe Milićević frakcióvezető szerint először a hatalmi koalíció pártjainak kell értékelniük a tárcavezetőik munkáját, és hozzátette, hogy az SZSZP meg van arról győződve, hogy minisztereinek munkája látható és felismerhető.

Dubravka Filipovski, az Új Szerbia képviselőcsoportjának vezetője elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a teljesítmény lapján osztályozzák majd a minisztereket és ezt a szabályt kellene alkalmazni a polgármesterek esetében is.

– Velimir Ilić építésügyi miniszter a legnagyobb osztályzatot érdemli, hiszen elindította az épületek legalizációját, kulcsfontosságú törvényeket terjesztett be és a 11-es közlekedési folyosón is sokat dolgozott – hangsúlyozta Filipovski.

A parlamenti ellenzék ugyanakkor korántsem ennyire bizakodó. Borislav Stefanović, a Demokrata Párt frakcióvezetője szerint a kormányátalakítással nem oldja meg a hatalmi koalíció a problémákat, csupán elodázza a rendkívüli választásokat.

– Véleményünk szerint az SZHP az év végére kiírja majd a rendkívüli választásokat, ugyanis a szerb kormány bebizonyította a hozzánemértését, és az országot a gazdasági összeomlás szélére kormányozta – mondta a DP frakcióvezetője.

Hasonlóképpen vélekedett Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke is. Véleménye szerint az egyes miniszterek nyugdíjaztatásával az SZHP nem tud megfelelő választ adni az országban uralkodó állapotokra, hanem ehelyett egy olyan új, átfogó politikai koncepcióra van szüksége az országnak, amelyet a polgárok is támogatnak.

 

Szerző (Forrás)
dió, Magyar Szó
Többi hír