Ugrás a tartalomra

Ada: Fókuszban a közösségszervező partnerség

A közösségszerveződés lehetőségeiről és módszereiről tartottak tanácskozást a hétvégén Adán a temerini Prospero egyesület, valamint az adai Pro Communitas civil szervezet szervezésében az Európai Bizottság Európa a polgárokért programsorozata keretében.

A rendezvény pénteki nyitónapján a vendégek érkezése és elszállásolása után a szervezők bemutatták a résztvevőknek a Tematikus közösségszervező település-partnerség (Thematic Town Twinning for Community Organizing) elnevezésű projktumot, majd a konferencia szombati, második napján megtartott tanácskozáson Szilágyi Tamás szegedi főiskolai adjunktus nyitóelőadását követően felszólalt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, akik a partnerségi viszonyok fejlesztésének, illetve az azokban rejlő lehetőségek minél hatékonyabb kiaknázásának fontosságára hívták fel a figyelmet.

Pásztor István kiemelte, csakis a civil szféra és a politikai érdekképviselet együttes jelenléte és együttműködése eredményezhet hatékony közösségszervezést, Hajnal Jenő pedig azt követően, hogy ismertette a jelenlevőkkel a Magyar Nemzeti Tanács hatásköreit és feladatait, azokról a kihívásokról beszélt, amelyek elé az uniós csatlakozási folyamat állítja a Magyar Nemzeti Tanácsot.

A konferencián a magyarországi Budakeszi és Nemesnádudvar, az erdélyi Lövéte, a felvidéki Pered települések polgármesterei és képviselői, valamint a boszniai Banja Luka és a horvátországi Slatina önkormányzatának képviselői is jelen voltak.

A rendezvény keretében délután az adai Lovasvölgyben lovasbemutató, este pedig előbb a színházteremben a konferencia résztvevőinek közös kultúrműsora, majd a Vadvirág Hagyományápoló Kör székházában táncház várta a vendégeket. A tanácskozás programja vasárnap az aradi vértanúk előtti tisztelgés jegyében szentmisével, illetve a Damjanich-dombormű megkoszorúzásával zárul.

A szervezők közlése szerint a projektum elsődleges célja az volt, hogy gyakorlati módszereket biztosítsanak a polgároknak, annak érdekében, hogy sikeresen részt vehessenek a közösségeik döntéshozatalában, ugyanis a közösségszerveződés egy olyan folyamat, amelynek során az adott területen élő polgárok összefognak céljaik és érdekeik megvalósítása végett. Ahogyan fogalmaztak, éppen ezért ez a nemzetközi, több ország polgárait, civil szervezeteit és más szereplőit összefogó tanácskozás lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők olyan információk, tudás és gyakorlatias módszertan birtokába kerüljenek, amelyeket később is sikeresen alkalmazhatnak közösségükben, és amelyekkel sikeresebbek lehetnek a döntéshozatali folyamatokban is.

Szerző (Forrás)
H.G.,Vajdaság ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP