Ugrás a tartalomra

4200 családi gazdaság és 300 beszállító cég prosperálhat

Nagyvállalatok írtak alá szerződést a Prosperitati Alapítvánnyal

26,8 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések Vajdaságban – 700 új munkahely nyílhat a támogatott vállalatokban A Skala Garden Kft., a Keramika Kanjiža Kft., a Bata Kft., a Capriolo Kft., a Masterplast YU Kft., az EM Commerce Kft., a Sat-trakt Kft., a Zupčanik Kft., a Sila Kft., a Belmil-Team Kft., a Termometal Kft., az Agrokons Kft., a Seb-Agrár Kft., a Császárkert Kft. és az Aretol Kft. vállalatok képviselői írhatták alá ünnepélyes keretek között a támogatási, illetve hitelkonstrukciós szerződést a Prosperitati Alapítvány és az OTP Bank Szerbia képviselőivel. Az ünnepélyes szerződés aláírást egyebek mellett Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tisztelte meg jelenlétével.

A szóban forgó vállalatok a Prosperitati Alapítvány tavaly év végén meghirdetett harmadik pályázati kiírásának hitelkonstrukciós, nagy léptékű, kiemelt jelentőségű mezőgazdasági és gazdasági fejlesztésekre kiírt pályázatainak nyertes pályázói. Szijjártó Péter szavai szerint ez a tizenöt vállalat és azok, amelyekkel már augusztus elején aláírásra kerültek a szerződések, összesen 26,8 milliárd forint értékben valósítanak meg fejlesztéseket. Ebből 11,1 milliárd forintot a magyar kormány bocsát a támogatottak rendelkezésére, a fennmaradó összeget pedig kedvezményes hitelből és önrészből valósítják meg. A támogatott vállalatokban várhatóan 700 új munkahely nyílik, tette hozzá Szijjártó Péter.

– Ahhoz, hogy sikerre vigyük a külhoni magyarok megerősítését megcélzó programot, négy alapfeltételnek kellett teljesülni. Először is szükség volt arra, hogy a Magyarország és a Szerbia közötti kapcsolatok és együttműködés a mostanihoz hasonlóan történelmien jó legyen. Az is alapfeltétel, hogy a szerb kormány szavatolja a kisebbségi jogokat és erőforrásként tekintsen a szerbiai magyarokra, illetve hídként, amely összeköti Szerbiát és Magyarországot. Harmadsorban arra volt szükség, hogy Magyarország kormánya feladatának és kötelességének tekintse a határon túli magyarokért való kiállást, illetve gazdasági megerősítésüket. Végezetül pedig arra is szükség volt, hogy a magyar gazdaság elég erős legyen, annyira erős, hogy ne csak belső fejlesztéseket tudjon generálni, hanem a megtermeltekből eszközöket lehessen fordítani a külhoni magyarok megerősítésére. Magyarország ma erős állam, ezért lehet sikertörténet ez a mostani – fogalmazott Szijjártó Péter.

Alkalmi beszédében Pásztor István október 6-nak jelentőségét hangsúlyozta, kiemelvén, hogy ez gyásznap a magyarság számára, viszont mostantól október 6-ra a nemzetpolitika sikernapjaként is tekintenek. A VMSZ hosszú távú politikai stratégiája az, hogy élhetőbb közeg teremtődjön a vajdasági magyarság számára, olyan közeg, amelyben fejlődhet és megmaradhat, emelte ki Pásztor István, köszönetet mondván Magyarország kormányának, amiért ebbéli célkitűzésében nem csak pénzügyi segítséget nyújt, hanem a folyamatos kapcsolattartásnak köszönhetően a mindennapi munkát is támogatja.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online (Fotó: Dinovizija)
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks