Ugrás a tartalomra

2018-tól támogatásra számíthatnak a gazdaságban dolgozó vagy alkalmi- illetve idénymunkát vállaló nők

A jövő évtől támogatásra számíthatnak a gazdaságban dolgozó vagy alkalmi- illetve idénymunkát vállaló nők a családokról szóló új törvény értelmében. A tervezet hamarosan napirendre kerülhet a köztársasági parlamentben, és 2018-tól léphet hatályba. A gyermekvállalás serkentése céljából jelentősen megnövelnék az első gyermek születése után járó támogatást is, míg a második, harmadik és a negyedik gyermek után járó juttatás kisebb mértékben nőhet.

A temerini Faragó család állattenyésztéssel, tejtermeléssel foglalkozik, ebből próbálnak megélni. Szilvia, a feleség feladata a fejés és minden más ehhez kapcsolódó munka a családi gazdaságban. A munkanap reggel ötkor kezdődik, és este fél tízkor ér véget. „Olyan 8 órára megfejünk, akkor elmosogatok, elpakolászok, jön a kamion a tejgyárból, elviszi a tejet, ami tejet el kell vinnem a cukrászdába, azt elviszem, akkor megjárom a boltot, hazajövök, a gyerekeket elrendezem, megfőzök, takarítás, házimunka, akkor a nagyobb lányom az óvodába jár most már, elviszem az óvodába, a kicsi az itthon marad velem.”

Itt még nem ér véget a munkanap, este hat óra körül kezdődik az esti fejés, így aztán szükség van a nagyszülők, a rokonság segítségére a gyerekek körül. Szilvia este fél tízkor fejez a fejés körüli teendőkkel, de másnap reggel ötkor már ott folytatja, ahol előző nap abbahagyta. Szabadnap nincs.

Faragóéknak két gyermekük van, Petra hat éves, Dorka pedig három. A gyermekek születése után állami támogatásra eddig nem pályázhattak, az új törvénnyel viszont ez most megváltozhat. Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Végre a mezőgazdasági termelők is ebbe a csoportba tartoznak. Az lett volna a legideálisabb megoldás, és a VMSZ ezt szorgalmazta volna, ha minden női tagnak vagy hordozónak a gazdaságban járna támogatás. Eddig azt sikerült elérni, hogy amennyiben a hölgyre van regisztrálva a gazdaság, ő is kaphat támogatást.”

Azok is a támogatottak körébe tartoznak, akik szerződéses alapon végeznek alkalmi munkát. A gyermekek születése után járó állami támogatás összege is nő. Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „A legnagyobb újítás, újdonság arra vonatkozik, hogy az első gyerek után nem 39 ezer dinár fog járni, hanem 100 ezerre növekszik ez az összeg, és ezt azonnal a gyerek születése után megkapja a család.”

A második, a harmadik és a negyedik gyerek után is jár állami támogatás. Ezeket az összegeket felfelé kerekítik, de csak kisebb növelésekről van szó. Az új jogszabály-módosítás kapcsán felmerült az is, hogy a családi gazdaságban dolgozó nők a különböző gyermekvállalási támogatások mellett szülési szabadságra is mehessenek. Egyelőre nem világos, hogy ez mennyire reális elképzelés, pedig minden bizonnyal nagy segítséget jelentene az otthon dolgozó nőknek. Faragó Szilvia: „Így 3-4 hónapot tudtam bent lenni velük, utána nekem is el kellett kezdenem dolgozni. Utána a szülők, nagyszülők, nenák vigyáztak a gyerekekre, ők is sokat segítettek, de sokkal jobb lett volna, ha én is bent tudtam volna lenni velük, amíg picik.”

A gyermekvállalás serkentését egyre gyakrabban jelölik meg prioritásként Szerbiában. Tavaly nyáron jelentették be az erre vonatkozó országos stratégia újragondolását. Sürgős és hathatós intézkedésekre van szükség, hiszen az elmúlt év adatai lesújtóak. 1000 lakosra 9 újszülött jutott a múlt évben. Ennek az elvándorlás és a lakosság elöregedése az oka.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks